Klipper i Tjekkiet

Tjekkiet er meget andet end Prag - Unikke oplevelser venter

Når talen falder på Tjekkiet som rejsemål, vil de fleste umiddelbart tænke på Prag, den fantastiske by som man bør opleve mindst én gang i sit liv, og mange vil helt sikkert også komme tilbage hertil op til flere gange.

Men Tjekkiet er meget andet end kun Prag og på denne side kan du få inspiration til de mange andre spændende og fantastiske oplevelser du kan få rundt i Tjekkiet. En del af dem, kan endda kombineres med et ophold i Prag.

Fantastiske og finurlige Prag

Karlstejn Slot

Karlstejn Slot

Kun 30 km. fra Prag Centrum finder vi dette prægtige slot. Det tog kun små ti år at bygge slottet og i dag ligger det smukt og majestætisk på toppen af bakken. Den imponerende borg blev oprindeligt bygget som opbevaringssted for de bøhmiske kongers skatte. Kongen selv kom dog også af og til forbi, så derfor blev der ikke sparet på noget i indretningen. Fordi Karlstejn ikke var en forsvarsborg, var den stort set aldrig indblandet i krigshandlinger og står derfor overdådigt udsmykket som for 500 år siden. Tag dig tid til også at gå en tur rundt i borgområdet. Først der forstår man, hvor stort bygnings komplekset egentlig er – og man kan så undre sig over, at de gjorde så meget ud af noget, der dybest set bare var en overdreven bankboks. Fornuftigt fodtøj anbefales.

Punkva caves (Punkevní jeskyně)

Disse fantastiske grotter ligger nede ved Brno, små 250 km., eller 3½ timers kørsel fra Prag centrum. Vi tog svævebanen op til toppen hvor vi fik en hyggelig frokost, faktisk bare en gang pommes frites og en kold cola, men her var faktisk rigtig hyggeligt og priserne overraskende lave, når man tænker på hvor stor og kendt denne seværdighed egentlig er.

Da sulten var stillet gik vi til mineindgangen hvor man i både bliver sejlet ind i de prægtige miner og jeg siger dig, de er virkelig fantastiske. Der er utroligt smukt og ofte ‘højt til loftet’, men det jeg dog husker allerbedst fra denne tur, var den pludselige og helt uventede oplevelse, da vi på få sekunder gik fra de mørke (dog oplyste) grotter, og direkte ud i den mest fantastiske kløft vi nogensinde har set.

Herefter blev vi ført tilbage til grotten og startede den smukke sejltur tilbage til udgangspunktet. Denne tur kan bestemt anbefales alle, specielt hvis man er nede i den ende af landet, for som sagt, grotterne ligger langt væk fra Prag.

Punkva caves (Punkevní jeskyně)
Benkirken / Knoglekirken i Kutna Hora Sedlec
Benkirken / Knoglekirken i Kutna Hora Sedlec

Benkirken / Knoglekirken i Kutna Hora Sedlec

Cirka 70-80 km øst for Prag ligger Kutna Hora, og et par km nord herfor ligger Sedlec hvor du finder benkirken (knoglekirken), som er en meget speciel oplevelse hvor al udsmykning består af skeletdele. En morbid oplevelse, men vi kunne ikke rigtigt sige os fri for, også at blive facineret.

Ossuarium betyder benhus og betegner bygninger på kirkegårde, som bruges til opbevaring af opgravede knogler. Sedlec Ossuarium, også kaldet benkirken, vurderes at rumme skeletter fra mellem 40.000 og 70.000 mennesker. Det særlige er så, at man har valgt at bruge mange af kranierne og knoglerne til dekorationer og møblement i kapellet. Kapellet er da også en turistmagnet: det er en af de mest besøgte attraktioner i Tjekkiet og tiltrækker årligt over 200.000 besøgende om året.

Šaunštejn & Malá Pravčická brána

Disse to dejlige naturseværdigheder ligger ret tæt på hinanden og geografisk ligger de oppe i den nordvestlige ende af Tjekkiet, så kan måske kombineres med hjemturen, eller på vejen derned. Hvis du ikke har været i bjergene før, skal du huske et par ting: Drikkevand (især på varme dage) og godt fodtøj er afgørende. På stien møder du stejle metaltrapper og vi anbefaler dig ikke at rejse i tilfælde af regn (våd jord), fordi det vil være meget glat (farligt hovedsageligt for ældre og børn). Du skal regne med at ruten tager dig cirka 2 timer til fods i hver retning (det afhænger selvfølgelig af, hvor langt du vil hen og hvor længe du stopper undervejs, for at beundre den natur som omgiver dig). Malá Pravčická brána er den største natursten-bro i Europa. Broens indre højde er 16 meter og dens spænd er cirka 27 meter. Ved siden af broen ligger et yndigt lille “slot”, Falcon, hvor man kan spise i restauranten samtidig med man nyder udsigten.

klipper-natur-tjekkiet

Klipper & natur i Tjekkiet

Saxon Switzerland & Bøhmisk Schweiz

Saxon Switzerland & Bøhmisk Schweiz

Dette naturreservat har intet at gøre med Schweiz – Faktisk ligger Nationalpark Bøhmisk Schweiz & Saxon Switzerland National Park lige præcis i grænseområdet mellem Tyskland (ved Dresden) og Tjekkiet, altså oplagt at besøge på bil-turen til eller fra Prag/Tjekkiet. I samme område ligger også Šaunštejn & Malá Pravčická brána som vi omtalte ovenstående. Broen (Bastei-broen) som vises på nedenstående billeder ligger på den Tyske side, altså forholdsvis tæt på Dresden.

Bjergene i Saksiske Schweiz er slebet og formet af vind og vejr gennem århundreder, og de blev tidligt et stort rejsemål for rejselystne romantikere og kunstnere, især 1800-tallets malere. Floden Elben skærer sig vej ind igennem bjergene, der strækker sig på begge sider af grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet.

For overblikkets skyld:
Saxon Switzerland National Park ligger på den Tyske side, (tæt på Dresden). Området kendes også som “Tysklands Grand Canyon”, eller som vi kender det på Dansk; Det Saksiske Schweiz

Lichtenhainer Wasserfall

Har I mulighed for det, kan I måske afsætte en dag eller to i dette område? Find f.eks. noget overnatning i Bad Schandau, en gammel kurby direkte ved flodens bredder. Bad Schandau er et lille, men levende centrum for Nationalpark Saksiske Schweiz med små hyggelige cafeer og restauranter. Cykelruten Elbradweg, der kommer fra Prag og fortsætter helt op til Elbens udløb i Schleswig-Holstein, går gennem byen, der ligger nogle få kilometer fra grænsebyen Schmilka.

Et klenodie af en elevator løfter folk op til den højtliggende bydel Ostrau, som er et besøg værd med sine smukke bindingsværkshuse. Et andet klenodie er byens sporvogn, der faktisk slet ikke kører i, men ud af byen, fortrinsvis med turister op til vandfaldet Lichtenhainer Wasserfall. Det har den gjort siden 1898, og den er den eneste sporvogn, der kører i en nationalpark.

Lichtenhainer Wasserfall
Lichtenhainer Wasserfall
Ještěd Tower (& Hotel)

Ještěd Tower (& Hotel)

Ještěd Tower (& Hotel)

Ještěd er den højeste bjergtop i det nordlige Tjekkiet. Fra toppen er der udsigt til både Tyskland og Polen, men det er sikkert det kombinerede Hotel og TV-tårn som tiltrækker din opmærksomhed i første omgang? Heroppe, mere end 1000 meter oppe, ser det nærmest ud som om et kæmpe rumskib er landet, et vildt underligt syn. For at komme op til tårnet kan du vælge at gå, (det er ret hårdt), at køre i bilen op ad de meget snoede veje, eller du kan tage bjergbanen nede fra byen. Tæt ved tårnet findes iøvrigt, et (efter sigende), ganske fint Skisportssted.

Prachovské skály

Kun cirka 80 km., eller én times kørsel nord for Prag, finder I disse prægtige klipper. Tag mig på ordet; Kør herop, I vil få en uovertruffen naturoplevelse, og det koster stort set ingenting at gå ind. Prachovské skály er et ‘must see`.

Afhængigt af din personlige kropsvægt og kondital, kan du vælge mellem tre forskellige ruter, men uanset hvad, så er det altså lidt hårdt for de fleste af os, men det er hvert et skridt værd. Undgå at besøge området i fugtigt værd, klipperne kan være meget glatte og jeg behøver vel ikke minde dig om at tage korrekt fodtøj med?

Prachovské skály
Prachovské skály
Hrad Kokořín
Hrad Kokořín

Hrad Kokořín

Det er ikke kun borgen, det er også området og den finurlige natur, som tilsammen gør at du vitterligt føler dig som Robin Hood og er trådt ind i en anden tidsalder. Her er fantastisk smukt og dejligt frit for turister, eller meget tæt på ihvertfald. Man kan gå rundt på selve borgen og kan også komme ind og se mange af de smukke rum med diverse genstande fra en anden tid. Hrad Kokořín stammer tilbage fra 1300 tallet.

Det er ikke et slot hvor du skal regne med at være i meget lang tid, besøget er forholdsvist hurtigt overstået, men 30 – 60 minutter går der nu hurtigt her. Men som sagt, er selve området hvor borgen ligger også utroligt flot, og det kan anbefales at vandre lidt rundt i området. Der er mange flotte sandstens formationer i området, og der findes andre slotte og borge i nærheden.

Theresienstadt KZ lejren

På vejen til eller fra Prag, er et besøg i KZ lejren Theresienstadt en oplagt mulighed. Det er en forholdsvis kort tur fra motorvejen og bestemt turen værd. Theresienstadt blev oprettet som ghetto for ældre jøder fra Tyskland, Østrig og Tjekkiet, samt særlige grupper af ’prominente’ jøder. Det skete i efteråret 1941, hvor nazisterne begyndte at deportere jøderne fra disse områder til udryddelseslejre og henrettelsespladser i Østeuropa.

For at få deportationerne til at glide, bildte man jøderne og den tyske befolkning ind, at de deporterede bare skulle i arbejdslejr, og for at få løgnen til at glide ned sendte man så de gamle, invaliderne og jøder, der havde gjort sig særlig fortjent, f.eks. i tysk militær, til Theresienstadt. Derfra skulle de så sendes videre til udryddelse ’østpå’, når støvet havde lagt sig.

481 danske jøder, (mænd, kvinder & børn) deporteredes fra Danmark til Theresienstadt, til jammerlige forhold; sult, fortvivlede hygiejniske forhold og hårdt og sundhedsskadeligt tvangsarbejde – 51 af dem døde i lejren.

Theresienstadt KZ lejren
Theresienstadt KZ

Andre spændende rejseblogs

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x