Rosenborg Slot Mørk himmel

Rosenborg Slot og Kongens Have

Rosenborg Slot

Det 400 år gamle renæssanceslot blev bygget af Christian 4., der med sin farverige personlighed satte et stærkt aftryk på Danmarkshistorien. Christian 4. var meget glad for at opholde sig på Rosenborg, som hurtigt blev hans yndlingsslot og rammen om mange vigtige begivenheder.

I dag kan besøgende rejse tilbage i tiden og fornemme det kongelige liv til hverdag og fest gennem Christian 4.s og hans efterkommeres ejendele. Stuer og sale vidner om pomp og pragt, men også om særheder, hemmeligheder og et verdenssyn, der på nogle måder minder om vores – og på andre ligger milevidt fra.

Slottet gemmer på nogle af Danmarks største kulturskatte, kronjuvelerne og de danske kronregalier. Museet formidler historien om de danske konger gennem 300 år. Fra Christian 4. i slutningen af 1500-tallet til Frederik 7. i 1800-tallet. Slottet har mange attraktioner; Riddersalen med kroningstronen, tre løver af sølv og de tre skatkamre under slottet.

Kongens yndlingsresidens
Efter Kalmarkrigens afslutning i 1613 kaster Christian 4. sig atter over byggeaktiviteterne. Slottets bygninger udvides med karnapper og trappetårn, og kongen forskønner det med kunst. Til Vinterstuen indkøber han 75 nederlandske malerier, som indfældes i væggenes panelværk. Rummet står næsten uændret i dag. Slottet er kongens yndlingsslot, og i sit soveværelse dør han i 1648.

Fra kongebolig til museum
Efter opførelsen af Frederiksberg Slot, først i 1700-tallet, er Rosenborgs tid som kongebolig forbi. I stedet bruger kongefamilien slottets sale, kældre og rum til at opbevare kongefamiliens personlige kunstskatte. I 1833 bliver slottet og dets samlinger til museum. Fem år senere åbnes det for publikum.

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot

Kongens Have - Rosenborg Slot

Kongens Have ved Rosenborg Slot

Kongens Have - Lysthave for alle besøgende

Kongens Have har været åben for publikum siden 1770erne og er i dag et populært åndehul og en attraktion for mange københavnere og turister. Haven besøges hvert år af ca. 3 millioner mennesker og danner ramme om mange begivenheder lige fra den private picnic til organiserede arrangementer og offentlige begivenheder.

Byggekongen Christian 4. opkøber i 1606 40 grunde og anlægger en lysthave uden for hovedstadens volde. Jorden pløjes op, og kongen får en køkkenhave, hvor han dyrker urter, grøntsager og frugter til sin husholdning. Kongen indkøber flere hundreder eksotiske frugttræer, og gartnerne går i gang med at plante som spanske kirsebærtræer og mandeltræer.

I urtehaven plantes alverdens krydderurter, lægeurter, bade- og dufturter. En apoteker hyres til at producere medicin af urterne til kongefamilien.
Skandaler i Kongens Have

Ved siden af urterne og frugttræerne anlægger gartnerne en have til at forlyste kongens sjæl og øjne. Haven indrettes efter renæssancen forskrifter med snorlige og vinkelrette bede omkranset af stakitter, rækværk og små hække. Den grønne oase smykkes med buegange, labyrinter, lysthuse, fuglevolierer, skulpturer og fiskedamme. Christian 4. får en vindebro, som han selv kan hejse og ned.

Nogle af havens stier og linjer ligger præcist der, hvor Christian 4. anlagde dem. På Kavalergangen, Damegangen og Husalleen kan besøgende i haven gå i kongens spor.

Til haven bygger kongen sit lystslot Rosenborg, som giver kongen et afbræk fra hoflivet på Købehavns Slot. I slottet og i haven holder han ringridning og løsslupne gilder. Rigshovmester Franz Rantzau, kongens kommende svigersøn, slingrer i sin brandert, falder i voldgraven og drukner. Rygtet går, at hustruen Kirsten Munk forsvinder i havens labyrinter med rhingreven og bedrager Christian 4.

Rosenborg Slot og Kongens Have
Øster Voldgade 4A
1350 København K

Web: https://kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/rosenborg-slot-og-kongens-have.html

Kronborg Slot & Kongens Have

ANDRE SPÆNDENDE DANSKE PERLER

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x