Ø-hop til de Græske øer

Ø-hop i Grækenland & storbyferie i Athen

Sidste øjebliksrejse til Athen

Vi rejser ofte på storbyferie og det var også vores ønske i år. Men samtidig havde vi et ønske om nogle alternative ferie oplevelser – Derfor følte vi, at en kombination af ø-hop i Grækenland & storbyferie i Athen måtte være den idielle sommerferie oplevelse.

Vi havde kun 1 uge til rådighed og var faktisk meget i tvivl om, det overhovedet var muligt at nå rundt på ø-hop i Grækenland? Men det skulle ha’ en chance – Vi ville ned og slentre rundt i de smalle og krogede gader, med de hvide huse og azurblå vinduer & døre. En ferie vi længe havde drømt om, og det blev til en tur på knap 6000 km. i fly, med færger, i bus og til fods.

I forhold til tidligere søgninger, var prisen på flysæderne ikke just faldet i pris, men det skyldtes nok den meget korte frist? (kun to uger før afrejse). Havde vi været tidligere ude, kunne vi let have sparet ca. 1.500,- på vores billetter.

Blue & red Greece Santorini

Santorini, den mest fotograferede ø i Verden?

Oversigtskort – (På computeren: Klik for stort billede).

Øhop - Planlægning - Grækenland - Athen

Ombord på færgen, afsted til nye oplevelser.

Ø-hop i Grækenland kræver planlægning

Eller… Det gør det måske ikke for alle, men vi tror alligevel det kan betale sig at være på forkant hjemmefra:

 1. FIND ET FLY TIL ATHEN ELLER EN AF ØERNE
  Der er mange gode søgemaskiner til at finde flyrejser. Vi bruger som regel Google Flights, men brug din egen favorit.
 2. HVILKE ØER VIL DU BESØGE?
  Vi anbefaler I tjekker øerne ud på et oversigtskort, så I får valgt dem i den rigtige rækkefølge i.fh.t. hvornår færgerne sejler, og for at slippe for mere sejlads end nødvendigt. Athen har to færgehavne; den store ‘Piræus’ havn i selve Athen og ‘Rafina’ som ligger ca. 25 km. øst for Athen.
 3. FORHÅNDS BOOKING AF FÆRGERNE
  For at finde de rette færger, valgte vi Directferries.dk – Det hele foregår på Dansk og siden er meget overskuelig. Mod et mindre gebyr kan man tilvælge mulighed for gratis afbestilling (op til 48 timer før afgang). Gebyret er typisk omk. 45 dkr. pr. billet – Alt forløb let og ligetil i praksis.
 4. FIND & BOOK HOTELLER:
  Vi plejer at benytte enten Booking.com eller Hotels.com – På mange af hotellerne er der mulighed for gratis afbestilling, hvilket giver Jer en meget stor frihed, hvis planerne senere skulle ændre sig. Det fik vi f.eks. brug for på denne ferie, mere herom senere.

Det kræver man holder tungen lige i munden at booke så mange ting på én gang, men tro os, det er ‘besværet’ værd. I behøver ikke nødvendigvis booke færgerne på forhånd, og kan gøre det på kajen inden afgang. Men kommer man i sommermånederne, specielt i slutningen af Juli og i August, hvor Grækerne også holder sommerferie, er det nok en god idé. Det samme gælder hotellerne. Som et lille p.s., skal du måske være opmærksom på, at uanset hvor underskønne disse øer og havet omkring dem ser ud, vil man meget ofte opleve (kraftigt) blæsevejr i området.

Én uges ferie på udvalgte øer i havet omkring Athen.

Der er mange unikke øer i øhavet (Kykladerne) omkring Athen. De har alle hver deres charme, og at tage afsted på ø-hop i Grækenland, altså at rejse fra ø til ø, er en meget individuel oplevelse. Efter vores mening, gælder det ikke om at se flest mulige øer på én rejse, men om at tage sig tid til at opleve de øer man besøger. Mange afsætter 2-3 uger til formålet – Vi havde ikke så lang tid, faktisk kun én uge, men ville stadig gerne opleve hvad det vil sige at ø-hoppe. Så på grund af en forholdsvis begrænset tid, valgte vi at nøjes med to øer i denne omgang, (foruden et par dage i Athen). På nettet kiggede vi os rundt blandt (nogle af) de mest kendte øer i Kykladerne og vi endte med at vælge ‘Tinos‘ & ‘Naxos‘ (*).

Santorini

Santorini udsigt

Størrelse: 76 km2 | Fastboende: 12.000

Mykonos

Altid livlige og gudesmukke Mykonos

Størrelse: 86 km2 | Fastboende: 6.000

Milos

Skønne strande og smuk natur på Mylos

Størrelse: 158 km2 | Fastboende: 4.800

Andros

Størrelse: 374 km2 | Fastboende: 10.000

Tinos *

Den berømte pilgrims-kirke på Tinos

Størrelse: 197 km2 | Fastboende: 9.000.

Syros

Udsigt over skønne Syros i Grækenland

Størrelse: 85 km2 | Fastboende: 22.000

Kea

Kea - Grøsk øhop - ferie

Størrelse: 132 km2 | Fastboende: 1.700

Naxos *

Viewpoint på smukke Naxos

Størrelse: 438 km2 | Fastboende: 14.000

Amorgos

Amour i Amorgos - Vi elsker Grækenland

Størrelse: 121 km2 | Fastboende: 1880

Anafi

Det stille liv på øen Anafi i det græske øhav

Størrelse: 38 km2 | Fastboende: 300

Scooter leje i Grækenland

Du har vel MC kørekort til den lejede Vespa?

Transport rundt på øerne

 • BUS: På de fleste af øerne findes offentlige transportruter (bus), som forbinder de større byer.
 • SIGHTSEEING BUS: På mange af ørerne har du mulighed for spændende turer rundt på øen i turistbusser med gode guider (Engelsktalende). Her vil du se mange af de byer og attraktioner som man bare skal opleve. Priserne er efter vores mening yderst rimelige, og i denne rejsebeskrivelse vil du kunne læse mere om vores busture rundt på henholdsvis Tinos & Naxos.
 • TAXI: Er naturligvis også en mulighed.
 • LEJ EN BIL: Benyttes af mange som ønsker større bevægelsesfrihed.
 • LEJE AF SCOOTER (ADVARSEL): Det lyder umiddelbart lækkert, at kunne drøne øerne rundt på en fed retro Vespa. Det er også hvad mange rejsebureauer skriver lystigt om. Men er du klar over, at der kræves Dansk motorcykel kørekort for at måtte køre på en udlejnings-scooter i Grækenland? Det er ikke nok med et almindeligt kørekort! Bøderne ligger i omegnen af 2.250,- dkr, men tænk så lige på, hvad der sker hvis du bliver implecieret i et uheld, eller, Gud forbyde det, en desideret ulykke – Ingen forsikring :- (
 • TRANSPORT TIL/FRA HOTELLET: Afhængig af hvor Jeres hotel ligger, vil man i mange tilfælde, specielt hvis hotellet ligger i “havnebyen”, kunne få gratis afhentning ved færgen. Tjek selv dit aktuelle hotel.

dag 1 - Ankomst til Grækenland

hotel-odeon-athen

The Athens Odeon Hotel

Athen Odeon Hotel

Onsdag den 3. juli 2019 – Dag nr. 2
Vores første hotel på rundturen, var ‘Athens Odeon Hotel‘ som ligger i by-delen ‘Keramikos’. et meget fattigt område, hvor indtrykket af slum er meget voldsomt, nærmest i ‘Napoli stil’.

Vi gik gennem bydelen omkring midnat og skulle træde varsomt; Skraldebunker og knækkede fortovsfliser, samt et par dybe (ikke afmærkede) huller hist og pist,  var en konstant forhindringsbane. Men de ganske få mennesker vi mødte på vores vej, var utroligt søde, de smilede og råbte ‘hello’, så vi var på ingen måde utrygge, omend vi kunne mærke, vi var langt væk fra Hammel :- )

Da vi næste dag gik gennem by-delen igen, for at komme ned til den mere kendte del af Athen, kunne vi virkelig se hvor slidt og slumagtigt kvarteret er. Men samtidig er ‘Keramikos’ fantastisk stemningsfuldt, spændende & hyggelig med masser af restauranter, små butikker og handlende på gaden.

Hotellet var egentlig ganske fint. Her var pænt og rent, personalet var, (som Grækerne generelt), meget smilende, venlige og yderst hjælpsomme. Dog viste det sig, at deres morgencomplet var yderst sparsom, og af meget lav kvalitet, så vi kan desværre ikke give Hotel Odeon vores anbefaling, ærgerligt.

Plaka - Lækker stemning i Athen

De fleste som besøger Athen, vil op og se ‘Akropolis’ & ‘Parthenon’, men ikke os. Billetkøerne var allenlange og folk stod i bagende sol og ventede og ventede og ventede. Vi orkede heller ikke de mange mennesker som går rundt i lange rækker efter en guide. Ikke fordi vi har noget imod disse guidede turer, som faktisk kan være meget spændende og yderst lærerige, men vi havde kun én hel dag i Athen, termometret nærmede sig de 38 grader, så vi valgte vores egen vej rundt i de krogede gader, nede i den underskønne by-del ‘Plaka’.

Her snor gaderne sig, næsten som i en labyrint, og hele området er fyldt med parker, historiske spor, loppemarkeder, butikker, caféer og taverner. Stemningen er underfundig og skøn, også selv om vi ikke var de eneste som havde fundet ned til denne perle.

Hvis du ikke ved hvor by-delen ‘Plaka’ ligger i Athen, kan du blot åbne Google Maps og skrive ‘Plaka’ i søgefeltet.

Den utroligt smukke bydel Plaka i Athen

Den utroligt smukke bydel Plaka i Athen

dag 2 - Byvandring i Plaka - Athen

Seajets færge fra Rafina til Tinos

Rafina port – Athens næststørste havn

Ship Ohøj - Afsted på ø-hop til Tinos

Torsdag den 4. juli 2019 – Dag nr. 3

Den største havn i Athen hedder ‘Piræus port‘, men for at komme til vores første ø-stop (‘Tinos’), fandt vi ud af det var mest optimalt at sejle fra ‘Rafina Port‘, Athens næststørste havn, som ligger ca. 25 km. øst for Athen centrum. For at komme til ‘Rafina Port‘, hopper vi på lokalbussen (KTEL) fra ‘Pedion Areos’.

Den letteste måde at komme til ‘Pedion Areos’, er ved at tage den grønne metrolinje til ‘Victoria station‘. Busturen til ‘Rafina Port’ koster 2,60 euro pr. person – Billetten købes i bussen og turen tager ca. 70 minutter – Se busruten her.

De tre første links i dette afsnit, viser dig de præcise lokationer af de respektive steder på Google Maps.

Vincenzo Family Rooms - #1 på Tripadvisor

Jeg har ikke tal på hvor mange hoteller jeg har overnattet på, via mine jobs rundt i Europa, men ikke mindst sammen med Jette. Der har været et par fusere hist og pist, flest gode/udmærkede hoteller og kun ganske få ‘wauhh-oplevelser’.

Vincenzo him-self hentede os på havnen. En ung fyr på under 30 og en helt igennem venlig og meget afslappet fyr. Han virkede på en eller anden måde, som om man havde mødt ham før. Ikke en masse snak, men rolig og afslappet samtale.

Da vi ankom til hans hotel, vidste vi med det samme, at det kun kunne blive godt. En lækker gårdhave med en meget intim stemning og dejlig atmosfære. Vi fik serveret en kold velkomstdrink og personalet kom forbi og bød os velkommen.

Tro mig på mit ord; Vincenzo Family Rooms er u-betinget den skønneste oplevelse, ever! – Hotellet er egentlig ikke et hotel i traditionel forstand, nærmere et familiedrevet pensionat. Normalt ikke vores stil, men her var alt, og jeg mener alt, bare anderledes lækkert og afslappet.

At træde ind på vores værelse var en oplevelse i sig selv. Vi kunne ikke skjule vores begejstring og stuepigen var tydeligvis meget stolt over stedet og sit arbejde og glad for vores begejstring :- )

Vincenzo Family Rooms - ANBEFALES

Det fantastiske Vincenzo Family Rooms på Tinos ♥

Prisen for 2 nætter incl. en skøn og meget lækker morgenmad, med friske frugter fra egen have og hjemmebag; DKR 1150,-
Vi plejer ikke at betale drikkepenge på hoteller, (udover lidt til stuepigerne), men valgte her at være pænt rundhåndet ;- )

Vi vil hermed sende Vincenzo & Co. vores varmeste anbefalinger og du kan booke Jeres ophold lige her.

Til dig som læser dette; Du burde give dig selv og din udkårne et ophold på denne luksusperle. #1 på Tripadvisor – I vil ikke fortryde og husk lige at hilse fra Jette & Ivan ;- )

Panagia Evangelistria Tinos

Gennem sommeren, men specielt i August, strømmer tusindevis af græsk-ortodokse pilgrimme til denne kirke. De er klædt i deres sorte dragter og høje hatte. Kirken ‘Panagia Evangelistria’ (også kendt som ‘Our Lady Of Tinos’), ligger på toppen af byen og er en fantastisk smuk bygning, specielt kendt ved de flotte røde løbere, hvorpå pilgrimene kravler på knæ og knoer hele vejen nede fra havnen, op gennem byen og til kirken. Jette tog også turen, dog kun på den røde løber oppe ved kirken – Jeg har lovet Jette ikke at bringe billeder :- )

De gør det i håbet om, at jomfru Maria vil besvare deres bøn om et mirakel. De håber at kunne blive gravide eller få kurreret sygdomme hos enten sig selv eller et familiemedlem. Panagia Evangelistria-kirken blev bygget i 1823 for at huse et ikon som blev fundet året før. Ikonet skulle efter sigende have helbredende kræfter hvis man rører ved det. Den 15. august fejrer katolikker og ortodokse kristne jomfru Marias optagelse i himlen, og derfor håber de kravlende, at hun vil udøve mirakler netop i August.

Panagia Evangelistria Tinos - Our Lady Of Tinos

‘Our Lady Of Tinos’ hvortil pilgrimmene kravler.

Restaurant Malamatenia - Skøn Græsk autentisk restaurant på Tinos

Hygge på ‘Restaurant Malamatenia’.

Restaurant Malamatenia - Autentisk Græsk

Vores vært, Vincenzo, anbefalede os Restaurant Malamatenia, en meget autentisk og superhyggelig Græsk restaurant som ligger klods op af en af de mange kirker i Tinos. Det blev til en vidunderlig aften med fantastisk mad, spændende drikke og yderst rimelige priser ;- )

Stedet var ikke turistet, men alle var lige velkomne og tjenerene havde tid til at gå rundt og hygge om gæsterne. Sommetider satte de sig ned ved et bord og småsnakkede med gæsten, særdeles hyggeligt og meget anderledes end hvad man ellers er vant til.

dag 3 - Første dag på Tinos

Sightseeing bus-tur rundt på Tinos

Vores sightseeing-tur starter ved busstationen

Busrundtur & sightseeing på Tinos

Fredag den 5. juli 2019 – Dag nr. 4

Dagen i forvejen havde vi på egen hånd set os (godt) rundt i selve Tinos by og vores vært på Vinzenco Family Rooms havde anbefalet os at tage med på en bus-rundtur med guide. Vi gik ned på havnen i Tinos, så klokken 08.30 stod vi nede ved busstationen, ved havnen i Tinos og købte billetter til turen som starter klokken 09.00.

Prisen er 14 Euro pr. person og turen er en heldags-tur. Vi var hjemme igen omkring klokken 18.00 – En fantastisk tur!!!

Jeg må med skam indrømme, at jeg ikke husker guidens navn, men hun kom fra øen og havde arbejdet som guide i to år og var en virkelig sød og vidende tourguide – Læs vores selvstændige post om vores rundtur på Tinos.

Moni Kimiseos Theotokou Kechrovouniou

Vores første stop på turen, var til det smukke kloster med det mundrette navn ‘Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κεχροβουνίου, (‘Moni Kimiseos Theotokou Kechrovouniou’).

Vi vidste det jo godt og så glemte vi det alligevel – Kirkerne i syd-europa er jo dybt religiøse og specielt her på Tinos. Jette havde ganske enkelt glemt sit sædvanlige sjal, og kunne derfor ikke dække sine skuldre og ben, (tsk tsk). Derfor var der ingen adgang for hende. Så det blev mig alene som gik ind og nød klostret og det var en ganske dejlig oplevelse.

Her er smukt og nonnerne er lette at komme i snak med, hyggeligt. Jeg var også et smut inde i den tilhørende kirke. Rigtig ærgerligt at Jette ikke var klædt ‘tækkeligt’ på her til morgen :- )

Holy Monastery Of The City Of Kekrovoununiou, Tinos

Holy Monastery Of The City Of Kekrovoununiou

Hvid cykel - Alternativ vægudsmykning i Volax

Alternativ vægudsmykning i Volax.

På taverna i byen Volax

Næste stop på vores bustur, gik til den smukke lille by ved navn Volax, hvor vi fandt et hyggeligt taverna på byens romantiske torv, og fik noget koldt at drikke, tiltrængt.

Herefter gik turen rundt i byen, en tur fra det ene smukke syn til det næste. Hvide huse og smukke azurblå skodder og døre, ja tak, vi elskede det :- )

Tinos er bl.a. kendt for sine dueslag

På vejen fra Volax til vores næste stop, holdt bussen ind til siden, så vi fik mulighed for at komme ud og se en ‘klynge’ af de helt fantastiske dueslag. Man tror simpelthen det er løgn; de er kæmpestore og ligner nærmest små luksus lejligheder, ihvertfald på afstand. Tinos har mere end 1200 dueslag i alle mulige forskellige udformninger og de fleste er adskillige hundrede år gamle.

Tinos er kendt for sine 600 smukke og alsidige dueslag

Ungdomsboliger eller dueslag?

marmor-og-stenvæg.panormos,tinos,grækenland

Smuk marmor og stenvæg i Panormos (Tinos).

Panormos 842 01, Grækenland

Bedst som man troede man havde set de smukkeste landsbyer på Tinos, ruller bussen ind i udkanten af Panormos (842 01, Greece), og hold da op, man bliver… glad, overrasket, imponeret, betaget. Kan det virkelig blive ved? Ja det ka’ det åbenbart godt. Smukt med smuk på og en vidunderlig dag er i fuld gang, sådan rigtig for alvor.

Skønt man frit kan vælge, om man ønsker at gå rundt for sig selv, eller om man vil følges med vores søde guide. De fleste af byerne på Tinos var nu også så forholdsvis små, at vi alligevel ‘stødte på’ hinanden en gang i mellem.

Badebyen Ormos

Ikke langt fra denne vidunderlige lille by, ankom vi til turens sidste ‘rigtige’ stop, inden bussen kørte retur til Tinos. Vi var ude ved havet, og havde ca. 5 kvarter til at hygge, dase og bade, for de som havde lyst. En dejlig afslutning på en vidunderlig rundtur, som vi varmt kan anbefale. Vi var vist tilbage i Tinos omkring klokken 18.00 – Husker det ikke helt, men hvem gider kigge på klokken når man befinder sig i disse omgivelser?

Ormos er en lille hyggelig badeby på den Græske ø Tinos

Ormos er en lille hyggelig badeby – No more

Lækker pizza på restaurant Pranzo på Tinos i Grækenland

Pizza på Restaurant Pranzo Osteria

Pizza på Græsk med havudsigt

Der er så mange lækre og hyggelige spisesteder rundt i hele byen, så det kan være noget af en opgave et finde den man helst vil ind på, så vi gik rundt i byen, specielt oppe i de små smalle gader hvor restauranterne ligger som perler på en snor.

Men her var også mange mennesker og det var ikke lige hvad vi havde mest lyst til, vi kunne godt nøjes med blot at gå og nyde synet, stemningen og duftene, men tilsidst trængte sulten sig på, og vi begge havde pludselig fået lyst til… en god pizza, ved ikke lige hvorfor. Vi gik ind på restaurant Pranzo, som egentlig er en Italiensk restaurant. Pranzo ligger helt nede på havnen, med udsigt over vandet. Her fik vi en u-overtruffen god pizza med et par glas af deres lokale (iskolde) hvidvin. En skøn afslutning på en perfekt dag.

dag 4 - Bustur rundt på Tinos

Ombord på færgen fra Tinos til Naxos

Ombord på færgen fra Tinos til Naxos

Afsked med Tinos og lidt for megen 'dramatik'

Lørdag den 6. juli 2019 – Dag nr. 5

To skønne dage på Tinos var slut, og Vincenzo tilbød os et lift, i hans bus ned til færgen. Vi ankom til havnen, en lille halv times tid før afgang. På vores ‘billetter’ stod der godt nok, at vi bare skulle indlevere dem på rederiets kontor, for at få udleveret de rigtige billetter. Ingen problem, det var samme fremgangsmåde i Rafina, da vi skulle fra Athen til Tinos.

Men her på Tinos havn, var der blot det ‘lille’ problem, at der slet ikke er noget kontor. Vincenzo nåede lige at få øje på vores overraskelse og bakkede tilbage og spurgte om der var et problem? Han tilbød straks at køre ind til byen og få fat i billetterne, og afsted det gik, mens vi blev stående på kajen.

Men tiden gik, og nu kom færgen pludselig ind mod kaj. Vincenzo var stadig ikke kommet tilbage og vi vidste den ville sejle afsted igen inden for de næste 5-10 minutter, så panikken kom snigende. I det samme dukker en scooter op på kajen. Det viste sig at være Vincenzo, som havde erkendt han ikke ville kunne nå tilbage til os i bilen, så han havde lånt en scooter og ‘racet’ tilbage til os. Vi nåede det i sidste øjeblik, men kunne samtidig se et par andre hold som ikke var helt så heldige, de blev afvist af samme grund; ingen gyldige billetter.

Så skal du selv sejle fra Tinos og køber du billetterne online inden afrejsen, så husk at tjekke om de skal indløses/byttes til ‘rigtige’ billetter inden afgang. Du kan snildt gøre det aftenen før, når bare du er klar over det ;- )

Hotel Sphinx på Naxos - Nye eventyr venter

Ankommet til en ny ø, nyt hotel og klar til nye oplevelser. Vi er nu på Naxos, en ø som skal vise sig meget anderledes i.fh.t. Tinos.

Vi ville gerne have sovet på Hotel Grotta, men desværre havde de ikke nogen ledige værelser, så derfor valgte vi istedet Hotel Sphinx og det var slet ikke noget skidt alternativ. Vi blev modtaget af en smilende og venlig receptionist som bad os sætte os ned, mens han hentede noget koldt at drikke. Jeg spurgte om jeg kunne købe en øl? og straks løb han over gaden og købte en øl til mig, gratis forstås :- )

Han spurgte om vi havde nogle ønsker eller planer? og vi kunne jo godt tænke os en sightseeing rundt på øen i morgen? Vi snakkede lidt om mulighederne og derefter ringede han og bookede pladser på den tur som efter hans mening var den bedste for os, og det skulle vise sig at være helt perfekt.

Værelset var pænt og rent og udstyret med en lille hyggelig altan med bord og to stole. Morgenmaden var ikke overdådig, men faktisk ret god. Sphinx ligger ved siden af et skønt lille torv og i gå-afstand til havnen og den vidunderlige gamle bydel med de labyrintiske stræder hvor enhver kan farer vild på den sjove måde :- )

Pastelfarver på Hotel Sphinx på Naxos

Pastelfarver på Hotel Sphinx

Idyl i Old Market i Naxos

Fjernt væk fra alfarvej – Old market i Naxos

Den gamle bydel 'old market' i Naxos

Bydelen består af en masse små og hyggelige bilfri stræder på borghøjen og emmer af atmosfære og hygge. Her er mange små butikker – især kunstnere og et utal af skønne restauranter. Pas på ikke at snuble over alle de superfede foto-spots som er spredt ud over hele området. Du kan nok godt fare vild i gaderne, men bare rolig, du skal nok finde ud igen, hvis altså du har lyst til det ;- )

Apollo Temple på Naxos - Døren til himlen

I indsejlingen til havnen på Naxos mødes du af Naxos’ vartegn Portara, en stor portåbning til et gigantisk 2500 år gammelt Apollon-tempel, der aldrig blev bygget færdigt og er et fabelagtigt syn, specielt når solen forsvinder ned i havet bag den. Templet blev ødelagt af et jordskælv, der sendte det meste af templet ned i havet. På stranden står to søjler med en overligger. Resten af templet kan ses i vandet fra stranden eller af dykkere.

Apollo Temple - Naxos - Grækenland

Apollo Temple – Naxos

dag 5 - Første dag på Naxos

En tur rundt på Naxos med Stuart Thorpe ♥​

Rundt på Naxos med den navnkundige Stuart

Søndag den 7. juli 2019 – Dag nr. 6

Hotel Sphinx havde som nævnt, booket en guidet (heldags) -bustur rundt på Naxos til os. Prisen var 20 euro pr. person, og klokken lidt i ni begav vi os de 50 meter op til torvet, hvor vi lidt senere blev hentet af en pige som fulgte os ned til billetkontoret hvor bussen ventede.

Vores rejseleder på turen, Stuart Thorpe – Professionel fotograf og forfatter, (kendt for bl.a. bogen ‘The hidden Naxos‘), og en fremragende turistguide. Stuart har boet på Naxos de seneste 20 år.

Chaufføren hed Dimitris og de to herre dannede det perfekte team; Venlige, yderst professionelle og en skøn humor som aldrig blev for meget. Specielt gjorde Stuart’s typiske engelske lune og hans enorme viden om Naxos, turen til en u-forglemmelig og meget lærerig oplevelse. Ikke at forglemme hans små ‘anekdoter’ :- )

Vi har iøvrigt skrevet en selvstændig blog om vores rundtur på Naxos med Stuart – Læs her.

Temple of Demeter

Første stop på vores tur rundt på Naxos, er ‘Temple of Demeter’, dedikeret til frugtbarheds- og høstgudinden Demeter. Templet blev bygget 600 år f.Kr. og blev opdaget i 1949 af en græsk arkæolog.

Indrømmet, ikke just noget for os, men stoppet var en del af turen og det må man tage med. Det kan ikke være lige godt altsammen. Personligt ville vi ikke selv starte en bil og begive os hertil.

Temple of Demeter - Naxos

Temple of Demeter

Giannis Taverna i Chalkio

På Taverna i Chalkio

Der var bagende varmt og heldigvis valgte man at slå et smut ind forbi Chalkio, en lille hyggelig by. Inde midt på byens lille torv, finder vi Giannis Taverna hvor vi fik noget koldt at drikke og nød stemningen omkring os.

Panagia Drosiani

Helt herude i bjergene ligger den lille kirke ‘Panagia Drosiani’, og dens tilhørende kirkegård. Det er en meget lille kirkegård, og derfor graves folk op efter få år, når kun skelettet er tilbage. Dermed får man plads til ‘næste gæst’. Efter man har gravet skelletterne op, hakkes de i stykker, og ligges i en urne. Det oprindelige foto af personen flyttes med til urnen.

Panagia Drosiani bjerg-kirkegård, Naxos

Kirkegården ved bjergkirken Panagia Drosiani

Ole Greek Man Apeiranthos, Naxos

En ældre Græker i Apeiranthos

Skønne vidunderlige Apeiranthos

Efterhånden trængte vi til at komme ind til en by. Ønsket blev til fulde opfyldt på turens næste stop. Vi er ankommet til den idylliske Apeiranthos, hvor vi fik en god times tid til at gå rundt og suge indtrykkene til os. Byen er helt fantastisk spændende og smuk at gå rundt i. Vores guide Stuart gik med på noget af vejen, hvorefter folk spredte sig ud i byens smalle stræder og små torvepladser.

Agia Kyriaki, vores fine lille 'sølv-kirke'

I den smukke ‘Apeiranthos’ finder man (også) mange små og kringlede gader og stræder. Guiden fortalte os, at vi lige skulle holde lidt øje med hvor vi gik, for på trods af byen ikke er så stor, havde han faktisk oplevet flere turister farer vild i gaderne, så de ikke altid kom tilbage til bussen til aftalt tid :- )

Vi fandt nu rimeligt let rundt og sluttede besøget af med en tur ind i den smukke ‘sølv-kirke’ Agia Kyriaki nede på torvet. Navnet er ikke officielt, men en betegnelse som vi selv synes passer rigtig godt. Hvor man normalt bentter guld i kirkerne, har man her valgt sølv som udsmykning.

Apeiranthos, Naxos

Den smukke Agia Kyriaki, ‘vores’ lille ‘sølv-kirke’

Grønt, frodigt og høje bjerge - Velkommen til Naxos

Et meget anderledes landskab – Smuk natur

Naxos er frodig med meget store bjerge

Naxos er meget anderledes end f.eks. Tinos, og byder på svimlende udsigter og frodige marker ned mod det blågrønne hav. Vejene snor sig op langs de grønne bjergsider og markerne er ofte dækket af oliventæer. En bjergkæde dominerer øens østlige del med det højeste punkt i Zeusbjerget (1001 m), som er hovedårsagen til at Naxos får en del vand (i.fh.t. andre Græske øer), og derfor kan øen holde sig forholdsvis frodig og grøn.

Apollonas Kouros

Udenfor byen Apollonas, nord for Naxos by, ligger en ca. 10 meter lang marmorstatue, en såkaldt “kouros”. Statuen der går tilbage til 600 år f.Kr., forestiller sandsynligvis guden Apollon eller vinguden Dionysos. Vores guide fortalte os, at planen var den skulle ‘op at stå’, så den kunne skue ud over bjerget og havet. Det viste sig så, at den simpelthen var blevet for stor og for tung til at det kunne lade sig gøre. Derfor ligger den nu og hviler her på stedet.

Apollonas Kouros 12 meter lange marmorfigur på Naxos

Den 10 meter lange hvilende marmorfigur

dag 6 - sidste dag på Naxos

Best Western Hotel Comfort Plus - Athen

Best Western Hotel Comfort Plus – Athen

Best Western Hotel - Athen

Mandag den 8. juli 2019 – Dag nr. 7

Fordi vi var så skuffet over morgenmaden på ‘Hotel Odeon’, hvor vi sov ved ankomsten til Athen, havde vi i mellemtiden valgt at afbestille og istedet booket os ind på Best Western Plus Amazon Hotel og det fortrød vi bestemt ikke. Ikke bare var morgenmaden væsentligt bedre, belligenheden var også tæt på perfekt, lige i udkanten af ‘Plaka’. Alt var indenfor gå-afstand, og vi var næsten nabo til den overdådige ‘Metropolitan kirke’. Prismæssigt var der kun en meget lille forskel på de to hoteller.

Metropolitan Church of Athens

Arbejderne brugte marmor fra 72 nedslidte kirker til at bygge katedralens enorme mure. Tre arkitekter og 20 år senere var arbejdet færdigt, men ellers er det meget begrænset hvad vi ved om katedralen og ‘nøjes’ derfor med at nyde dens fantastiske visuelle udtryk og stemningen inde i kirkerummet. Kirken er meget stor og smuk med smuk på, med de mange blå farver som skinner igennem rundt i kirken. Udenfor katedralen kan du nyde den meget store plads, som består af smukke blanke marmorfliser, et imponerende syn.

Metropolitan Church of Athens

Metropolitan Church of Athens

Vagt i bagende sol på det gamle slot

Vagt i bagende sol på det gamle slot

Vagtskifte på det gamle slot i Athen

Hver time, døgnet rundt, året rundt, er der vagtskifte ved ‘det gamle slot’ i Athen, en meget anderledes, nogle vil nok sige særpræget ceremoni. Selve vagtskiftet tager op mod 10 minutter og alt foregår i slooow-motion. Vi lod os fortælle, at de meget langsomme bevægelser foregår for at beskytte vagterne med hensyn til blodomløbet. På hver vagt står de to soldater bomstille i én time, uanset vejret. Det er sikkert ikke misundelsesværdigt om vinteren, men her i sommervarmen, med op mod 40 graders varme, må det nærmest være uudholdeligt.

Vagten nærmest os, led tydeligvis. Sommetider kunne man se ham rulle med øjnene og nærmest vende det hvide ud af øjnene. Et par gange var hans øverstkommanderende henne og udveksle nogle ord med ham. Jeg tror ikke det var direkte ordre om at ‘tage det som en mand’. Det virkede mere som om, han prøvede at opmuntrer soldaten, men jeg ved det ikke. Det var faktisk ikke særlig rart at se på.

Men tilbage til vagtskiftet; Som du kan se på nedenstående video, foregår alle bevægelser i meget langsomme bevægelser. Bare det, at de kunne holde balancen og holde ud at skulle strække benene så meget ud som de gjorde, var imponerende i sig selv. En meget speciel ceremoni at overvære.

Se video med et vagtskifte (6,50 minutter).

dag 7 - Farvel Athen - Tak for denne gang

Bus X95 fra Athen til lufthavnen

Bus X95 fra Athen til lufthavnen

Hjemrejse

Tirsdag den 9. juli 2019 – Dag nr. 8

Der er flere muligheder for at komme til og fra lufthavnen. Vi valgte bus X95 som kører fra stoppesteder rundt i byen hvert kvarter. Prisen er 6 Euro pr. person og turen fra ‘Det gamle Parlement’ tager ca. 70 minutter.

Nede fra Piræus-havn kan du tilsvarende tage bus X96. Billetterne købes i de små ticket-offices ved stoppestederne og kan ikke købes i selve bussen.

REJSENS PRIS: Ø-HOP I GRÆKENLAND & STORBYFERIE I ATHEN (2 PERSONER)
Flybilletter: 5500,-
Hoteller (incl. 7 x morgencomplet): 3650,-
Færger (3 ruter): 2000,-
Prisniveau i.f.h.t. til DK: 80%
Restaurant (gennemsnit): DK 130,- | GR 91,-
Rejsen foretaget i: Juli 2019
Jette & Ivan - Rejse-Loggen.dk
Jette & Ivan
Rejse-Loggen.dk

Andre spændende rejseblogs

DEL GERNE, TAK

[rank_math_seo_score]
0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x