Napoli, Italien

Napoli - Skræmmende og betagende på samme tid

Napoli - Italiens sorte får

Vi har en plan om at rejse til Napoli i sommerferien, men tør vi lege med ilden? Ja det tror jeg nok vi gør, men der skal ikke laves mange søgninger på nettet, før man får indtryk af, at Napoli kan være både skræmmende og betagende på samme tid.

Da vi planlagde, (og delvist bookede) ferien, tilbage i Marts, havde vi ikke den store forhåndsviden om Napoli – Ud over sol og varme, søgte vi  den “ægte Italienske stemning”, altså hvor gadekunsten gløder, morlille mumler hedenske besværgelser, ting skifter hænder i skyggerne, madonnaen – og Maradona – tilbedes ved gadealtre, så hvad kunne være mere nærliggende, end netop Napoli?

Vi vidste også, at Napoli ligger meget tæt på Amalfikysten, kendt som en af verdens smukkeste kyststrækninger. Fra Napoli kan vi vælge en sejltur til det sagnomspundne Capri, eller til Sorrento, hvor der er højt til himmelen og panorama for alle pengene.

Napoli er den største by i Syditalien og hovedstad i regionen Campania. Det siges, at Napoli minder mere om Algier og Tunis, end en europæisk storbyby, og befolkningen har mere fremmed end italiensk blod i årene. Men fra medierne får man indtryk af, at byen kun byder på slum, kæmpe affaldsbunker i gaderne, larm, grov kriminalitet, vanvittig trafik og masser af trøstesløs fattigdom.

Men er Napoli virkelig så frygtindgydende som den fremstilles? Nu har vi nærmest trawlet nettet tyndt, og med kritiske briller fundet flest mulige faktuelle informationer. Vi har som nævnt, ikke nogle personlige erfaringer, og forholder os udelukkende til hvad enhver selv kan finde på nettet.

En anden ting du bedes være opmærksom på, er at vi i denne artikel udelukkende har fokus på bagsiden af Napoli, altså de mindre flatterende sider af byen, de ting som skal være med til at afgøre, om vi overhovedet har mod på at rejse til Napoli og lege turister.

Men Napoli byder helt sikkert også på mange smukke og spændende oplevelser, og det er jo alt andet lige, disse oplevelser vi håber at få med os hjem fra Napoli & Amalfikysten, hvis altså vi overhovedet kommer afsted, og ikke er nogle kyllinger som lader os skræmme at de mange skræk historier man hører fra visse kilder.

Udsigt over Napoli med vulkanen Vesuv i baggrunden

Udsigt over Napoli med vulkanen Vesuv i baggrunden

Napoli - Det Spanske kvarter som bare skal opleves, men sikkert ikke om natten

Det Spanske kvarter i Napoli

Er Napoli farlig at besøge som turist?

Efter vi har søgt rundt på nettet, og efter bedste evne forsøgt at stille os kritisk til kilderne, må vores svar på spørgsmålet være Nej

Dermed ikke være sagt, at Napoli er en desideret sikker by. Her er, indiskutabelt, en meget høj kriminalitets rate, og der er helt sikkert også visse områder man bør undgå, og situationer hvor man skal være ekstra agtpågivende.

Kriminaliteten i Napoli er generelt højere end i de andre store italienske byer.

Udenrigsministeriet i Danmark

En af verdens farligste vulkaner

Meget tæt på Napoli, nogle vil sikkert sige foruroligende tæt på, sover Vesuv, en af verdens farligste vulkaner. Et stort udbrud kan på kort tid tilintetgøre Napoli og store dele omkring – Der bor omkring 3 millioner mennesker i vulkanens nærområde.

Tilbage i 1631 begravede vulkanen byerne Pompeji (i dag en turistattraktion i sig selv) og Herculaneum. Det hidtil seneste udbrud var i 1944, hvor Vesuv sendte aske og stenstykker flere kilometer op i luften, mens lavastrømme fossede nedad vulkanflanken. Adskillige sten landede 16 kilometer borte, og skyer af aske dalede ned i resten af Italien – ja helt til Albanien mere end 500 kilometer borte.

Alle spørger i dag: Hvornår sker det igen? Hvornår sprænger proppen i vulkanen, så den kommer i udbrud. Sandheden er, at det ved vi ikke, men følger vi vulkanens cyklus og tager ved lære af fortiden med henblik på at kunne lægge en prognose for fremtiden – så kan hvileperioden siden 1944 og indtil nu – afbrydes når som helst. Vulkanologer og geologer er uenige, men Vesuv har altid efter længere perioder med udbrud haft hvileperioder, som igen afløses af eksplosive udbrud.

Vulkaneksperten.dk
Vesuv er én af verdens farligste vulkaner og kan stadig gå i udbrud
Vulkanen Vesuv er 1.281 meter høj
Morten Beiter - Journalist som har rejst til Napoli gennem 15 år.

Morten Beiter (Foto: Jesper Kristensen)

Citater fra Morten Beiter, journalist på Berlinske

Morten har mere end 15 års erfaring med Napoli

“Her er jeg blevet udsat for røveri, tyveri, jeg er vadet fra en gangsterfilm i biografen til blodig savsmuld på gaden udenfor fra den seneste nedskydning i det virkelige liv, jeg har fået undervisning i at stikke muslinger ned bagfra og spise dem rå, og hver gang har jeg sagt til mig selv, at kan du leve her, så kan du leve hvor som helst”.

“Når toget nærmer sig Napoli begynder knuden i maven at stramme til… En fornemmelse af, at alt herfra vil foregå ude over kanten af sikkerhedsnettet i en uimodståelig leg med ilden”.

“I denne sump er ingen stier rene, og det er alt for let at få ørerne i maskinen”.

“Godt er det også at sidde i toget og køre herfra, mærke isen blive tykkere og tykkere under fødderne for til sidst at forsvinde”.

Tab ikke hovedet i Napoli – Læs Mortens artikel på denne side.

Kriminaliteten & risikoen i Napoli

TV2 nyhederne – Feb. 2018:
“Efterkommerende af den berygtede mafia i Napoli, kendt som “Camorra”, har bragt kriminaliteten ud i gademiljøet. De samles i flokke på 10-20 stykker og overfalder tilfældige mennesker med knive, kæder og ikke mindst deres bare knytnæver”.

Når du bevæger dig rundt i Napoli skal du være opmærksom på hurtigt kørende scootere. De unge mennesker er dygtige til at flå tasker og kameraer fra folk. Hæng som minimum tasken over din højre skulder, væk fra kørebanen, og undlad at medbringe dit fine Rolex-ur og flere kontanter end nødvendigt.

Vær ekstra opmærksom i visse områder
Om natten skal turister undgå kvarteret omkring Stazione Centrale og området vest for Via Toledo, det overbefolkede Quartieri Spagnoli, (det Spanske kvarter).

Bydelen Forcella er et område som kun ligger et par gader fra det, der svarer til Strøget i København. Dér er der snart ingen almindelige mennesker som tør bevæge sig ned længere, på grund af hyppige volds – og skudepisoder – Det lyder voldsomt, ikk`?

Afvis sigøjnerbørnene.
De skal ikke have mange sekunder for at ribbe dig for hvad du måtte have af interesse. Begynder du først at samtale med dem, kan de f.eks. spørge dig, om du vil have et “venskabsarmbånd“. De vil forsøge at få dig til at se om det passer, og pludselig, med et snuptag, er dine hænder bundet og de kræver penge af dig.

Politiaktion mod mafiaen i Napoli

Politiaktion i forbindelse med Camorraen

Tæl dine byttepenge!
Et meget brugt trick i Napoli, (og sikkert andre Italienske byer), er når du skal have byttepenge tilbage. Du vil kunne opleve at få en gammel 500 Lire mønt tilbage, istedet for en 2 Euro mønt. De to mønter ligner til forveksling hinanden meget.

Kindhest for ikke at spise op :- )
I den mere underholdende afdeling, kan man på Politikken.dk læse en journalist fortælle, at hun har set en gæst få en lussing fordi han ikke spiste op, og en advokat skælde ud, fordi han fik serveret sin frugt i en opvaskebalje :- )

Napoli byder på et sandt leben af gadeliv og mange små hyggelige stræder og gyder.

De charmerende stræder i Napoli

Selvfølgelig skal vi til Napoli

Men vi indrømmer gerne, at vi har været i tvivl undervejs, og ind i mellem faktisk stadig er det. Historierne er mange, men vi har bidt mærke i, af en stor del af de mere negative artikler, tilsynladcende er skrevet af journalister som ikke selv har været i Napoli, men som blot gengiver hvad andre i forvejen har refereret.

Vi har til gengæld fundet bemærkelsesværdigt negative beskrivelser fra andre rejsende, (rejsebloggere og ganske almindelige turister som blot skriver om deres dejlige ferier).

Naturligvis er der beretninger om tyveri og lignende, (i hvilken storby kan du undgå det?). Men generelt lader det til, at de rejsendes samlede konklusioner er, at Napoli er en helt igennem fantastisk oplevelse, hvor man dog skal være lidt ekstra agtpågivende.

Der er specielt to artikler, som har gjort vores valg om at rejse til Napoli lettere, ikke på trods af, men på grund af. Ingen af de to skribenter underkender de negative sider af Napoli, tværtimod har de selv oplevet dem. Men de er ikke skræmt væk fra byen, tværtimod er de vendt tilbage, og for Mortens vedkommende, i mere end 15 år.

Nu venter vi bare på at komme afsted, og vil selvfølgelig følge op med nogle rejsebeskrivelser, ud fra vores egne erfaringer. Det bliver spændende at sammenligne beskrivelserne før og efter.

Har DU oplevet Napoli? Så vil vi blive meget glade, hvis du gider give dit besyv med i kommentarfeltet herunder, tak.

Flere gode tips til rejsen

Vincenzo Family Rooms - Tinos - Favorithotel

Hotel anmeldelse: Vincenzo Family Rooms

Vincenzo Family Rooms er nummer 1 på Tripadvisors liste over hoteller på den Græske ø Tinos og til yderst rimelige priser. Vi har boet der og blev så begejstret, at vi slet ikke kunne lade være med, at give dem sin helt egen hotelanmeldelse her på Rejse-Loggen.dk – Læs med her og se hvorfor vi faldt pladask for denne hotelperle.

Læs resten »
Rejse-loggen & kuffert - APP

Rejse-Loggen som APP på telefonen

Ja faktisk er det ikke en ‘rigtig’ app, men det er tæt på, og den vil føles præcis som en sådan på din telefon. Følg denne fremgangsmåde for at tilføje Rejse-Loggen.dk som en APP på din telefon.

Læs resten »
Nonne beder i Rom

De mindre fede ting ved Rom (& bøderne)

Rom er en fantastisk by, men enhver medalje har en bagside. Du risikere store bøder, for ‘forseelser’ som du måske normalt ikke tænker på. Men der er flere andre ting vi synes du bør overveje. Selvfølgelig skal du til Rom – klart, men læs vores råd inden du tager en af de mange veje som fører til Rom.

Læs resten »

DEL GERNE, TAK

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på twitter
Twitter
Del på reddit
Reddit
Del på linkedin
LinkedIn

6
Leave a Reply

3 Kommenter tråde
3 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Varmeste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld  
nyeste ældste flest stemmer
Underretning af
Rosa

Hej med jer. Vi stod i samme situation forrige år Flere venner advarede os mod at tage afsted, men ingen af dem havde selv været der, men alligevel lod vi os påvirke af de mange “kloge ord” som sikkert var sagt i bedste mening. Men rejsen var allerede betalt og vi valgte at “tage chancen”. Med sommerfugle i maven ankom vi, men de blev nu hurtigt afløst af boblende glæde. Vi havde 5 fantastiske dage i byen og var også nede og se vulkanen, Sorrento og på bustur langs den fantastiske Amalfikyst, et sandt eventyr som vi varmt kan anbefale.… Læs mere »

Hans Jensen

Tak for artiklen og vil gerne dele et par relevante links hvis det et OK for jer? Men god ferie når I tager afsted og tak fordi I gider dele

https://www.berlingske.dk/internationalt/beskyttet-af-banditter

https://blog.in-italia.dk/mit-foerste-moede-med-napoli-gik-ikke-som-planlagt/

Gulak

Hømnn… Vi har da ind i mellem overvejet en tur til netop Napoli, men havde aldrig tænkt i disse baner. Vi er oprigtigt glade for at have læst denne post, og vi har efterfølgende “læst op” på denne side af Napoli. Vi indrømmer blankt, at vi nok er den type mennesker som foretrækker både livrem og seler, og derfor tror vi nok, at vi vil kigge os om efter andre rejsemål. Og nej, ikke på grund af denne post alene, I har bare gjort opmærksom på, at det tydeligvis er visse overvejelser man skal gøre sig. Tak for jeres post… Læs mere »

Scroll to top