Napoli, Italien

Napoli - Skræmmende og betagende på samme tid

Napoli - Italiens sorte får

Vi har en plan om at rejse til Napoli i sommerferien, men tør vi lege med ilden? Ja det tror jeg nok vi gør, men der skal ikke laves mange søgninger på nettet, før man får indtryk af, at Napoli kan være både skræmmende og betagende på samme tid.

Da vi planlagde, (og delvist bookede) ferien, tilbage i Marts, havde vi ikke den store forhåndsviden om Napoli – Ud over sol og varme, søgte vi  den “ægte Italienske stemning”, altså hvor gadekunsten gløder, morlille mumler hedenske besværgelser, ting skifter hænder i skyggerne, madonnaen – og Maradona – tilbedes ved gadealtre, så hvad kunne være mere nærliggende, end netop Napoli?

Vi vidste også, at Napoli ligger meget tæt på Amalfikysten, kendt som en af verdens smukkeste kyststrækninger. Fra Napoli kan vi vælge en sejltur til det sagnomspundne Capri, eller til Sorrento, hvor der er højt til himmelen og panorama for alle pengene.

Napoli er den største by i Syditalien og hovedstad i regionen Campania. Det siges, at Napoli minder mere om Algier og Tunis, end en europæisk storbyby, og befolkningen har mere fremmed end italiensk blod i årene. Men fra medierne får man indtryk af, at byen kun byder på slum, kæmpe affaldsbunker i gaderne, larm, grov kriminalitet, vanvittig trafik og masser af trøstesløs fattigdom.

Men er Napoli virkelig så frygtindgydende som den fremstilles? Nu har vi nærmest trawlet nettet tyndt, og med kritiske briller fundet flest mulige faktuelle informationer. Vi har som nævnt, ikke nogle personlige erfaringer, og forholder os udelukkende til hvad enhver selv kan finde på nettet.

En anden ting du bedes være opmærksom på, er at vi i denne artikel udelukkende har fokus på bagsiden af Napoli, altså de mindre flatterende sider af byen, de ting som skal være med til at afgøre, om vi overhovedet har mod på at rejse til Napoli og lege turister.

Men Napoli byder helt sikkert også på mange smukke og spændende oplevelser, og det er jo alt andet lige, disse oplevelser vi håber at få med os hjem fra Napoli & Amalfikysten, hvis altså vi overhovedet kommer afsted, og ikke er nogle kyllinger som lader os skræmme at de mange skræk historier man hører fra visse kilder.

Udsigt over Napoli med vulkanen Vesuv i baggrunden

Udsigt over Napoli med vulkanen Vesuv i baggrunden

Napoli - Det Spanske kvarter som bare skal opleves, men sikkert ikke om natten

Det Spanske kvarter i Napoli

Er Napoli farlig at besøge som turist?

Efter vi har søgt rundt på nettet, og efter bedste evne forsøgt at stille os kritisk til kilderne, må vores svar på spørgsmålet være Nej

Dermed ikke være sagt, at Napoli er en desideret sikker by. Her er, indiskutabelt, en meget høj kriminalitets rate, og der er helt sikkert også visse områder man bør undgå, og situationer hvor man skal være ekstra agtpågivende.

En af verdens farligste vulkaner

Meget tæt på Napoli, nogle vil sikkert sige foruroligende tæt på, sover Vesuv, en af verdens farligste vulkaner. Et stort udbrud kan på kort tid tilintetgøre Napoli og store dele omkring – Der bor omkring 3 millioner mennesker i vulkanens nærområde.

Tilbage i 1631 begravede vulkanen byerne Pompeji (i dag en turistattraktion i sig selv) og Herculaneum. Det hidtil seneste udbrud var i 1944, hvor Vesuv sendte aske og stenstykker flere kilometer op i luften, mens lavastrømme fossede nedad vulkanflanken. Adskillige sten landede 16 kilometer borte, og skyer af aske dalede ned i resten af Italien – ja helt til Albanien mere end 500 kilometer borte.

Vesuv er én af verdens farligste vulkaner og kan stadig gå i udbrud
Vulkanen Vesuv er 1.281 meter høj
Morten Beiter - Journalist som har rejst til Napoli gennem 15 år.

Morten Beiter (Foto: Jesper Kristensen)

Citater fra Morten Beiter, journalist på Berlinske

Morten har mere end 15 års erfaring med Napoli

“Her er jeg blevet udsat for røveri, tyveri, jeg er vadet fra en gangsterfilm i biografen til blodig savsmuld på gaden udenfor fra den seneste nedskydning i det virkelige liv, jeg har fået undervisning i at stikke muslinger ned bagfra og spise dem rå, og hver gang har jeg sagt til mig selv, at kan du leve her, så kan du leve hvor som helst”.

“Når toget nærmer sig Napoli begynder knuden i maven at stramme til… En fornemmelse af, at alt herfra vil foregå ude over kanten af sikkerhedsnettet i en uimodståelig leg med ilden”.

“I denne sump er ingen stier rene, og det er alt for let at få ørerne i maskinen”.

“Godt er det også at sidde i toget og køre herfra, mærke isen blive tykkere og tykkere under fødderne for til sidst at forsvinde”.

Tab ikke hovedet i Napoli – Læs Mortens artikel på denne side.

Kriminaliteten & risikoen i Napoli

TV2 nyhederne – Feb. 2018:
“Efterkommerende af den berygtede mafia i Napoli, kendt som “Camorra”, har bragt kriminaliteten ud i gademiljøet. De samles i flokke på 10-20 stykker og overfalder tilfældige mennesker med knive, kæder og ikke mindst deres bare knytnæver”.

Når du bevæger dig rundt i Napoli skal du være opmærksom på hurtigt kørende scootere. De unge mennesker er dygtige til at flå tasker og kameraer fra folk. Hæng som minimum tasken over din højre skulder, væk fra kørebanen, og undlad at medbringe dit fine Rolex-ur og flere kontanter end nødvendigt.

Vær ekstra opmærksom i visse områder
Om natten skal turister undgå kvarteret omkring Stazione Centrale og området vest for Via Toledo, det overbefolkede Quartieri Spagnoli, (det Spanske kvarter).

Bydelen Forcella er et område som kun ligger et par gader fra det, der svarer til Strøget i København. Dér er der snart ingen almindelige mennesker som tør bevæge sig ned længere, på grund af hyppige volds – og skudepisoder – Det lyder voldsomt, ikk`?

Afvis sigøjnerbørnene.
De skal ikke have mange sekunder for at ribbe dig for hvad du måtte have af interesse. Begynder du først at samtale med dem, kan de f.eks. spørge dig, om du vil have et “venskabsarmbånd“. De vil forsøge at få dig til at se om det passer, og pludselig, med et snuptag, er dine hænder bundet og de kræver penge af dig.

Politiaktion mod mafiaen i Napoli

Politiaktion i forbindelse med Camorraen

Tæl dine byttepenge!
Et meget brugt trick i Napoli, (og sikkert andre Italienske byer), er når du skal have byttepenge tilbage. Du vil kunne opleve at få en gammel 500 Lire mønt tilbage, istedet for en 2 Euro mønt. De to mønter ligner til forveksling hinanden meget.

Kindhest for ikke at spise op :- )
I den mere underholdende afdeling, kan man på Politikken.dk læse en journalist fortælle, at hun har set en gæst få en lussing fordi han ikke spiste op, og en advokat skælde ud, fordi han fik serveret sin frugt i en opvaskebalje :- )

Napoli byder på et sandt leben af gadeliv og mange små hyggelige stræder og gyder.

De charmerende stræder i Napoli

Selvfølgelig skal vi til Napoli

Men vi indrømmer gerne, at vi har været i tvivl undervejs, og ind i mellem faktisk stadig er det. Historierne er mange, men vi har bidt mærke i, af en stor del af de mere negative artikler, tilsynladcende er skrevet af journalister som ikke selv har været i Napoli, men som blot gengiver hvad andre i forvejen har refereret.

Vi har til gengæld fundet bemærkelsesværdigt negative beskrivelser fra andre rejsende, (rejsebloggere og ganske almindelige turister som blot skriver om deres dejlige ferier).

Naturligvis er der beretninger om tyveri og lignende, (i hvilken storby kan du undgå det?). Men generelt lader det til, at de rejsendes samlede konklusioner er, at Napoli er en helt igennem fantastisk oplevelse, hvor man dog skal være lidt ekstra agtpågivende.

Der er specielt to artikler, som har gjort vores valg om at rejse til Napoli lettere, ikke på trods af, men på grund af. Ingen af de to skribenter underkender de negative sider af Napoli, tværtimod har de selv oplevet dem. Men de er ikke skræmt væk fra byen, tværtimod er de vendt tilbage, og for Mortens vedkommende, i mere end 15 år.

Nu venter vi bare på at komme afsted, og vil selvfølgelig følge op med nogle rejsebeskrivelser, ud fra vores egne erfaringer. Det bliver spændende at sammenligne beskrivelserne før og efter.

Har DU oplevet Napoli? Så vil vi blive meget glade, hvis du gider give dit besyv med i kommentarfeltet herunder, tak.

Flere gode tips til rejsen

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x