Gåtur over brådet til Æbelø
[rank_math_seo_score]

Min far var kukker på Æbelø

Og det er ganske vist...

Mine forældre boede i en årrække, som de eneste mennesker på Æbelø. De boede oppe på selve hovedgården, ‘Æbelø-gård’. Deres arbejde bestod bl.a. i at holde opsyn med øen,  maskiner, bygninger, naturen og dyrene. Herudover kørte far traktoren med den påspændte vogn, over brådet til fastlandet, når der skulle transporteres gæster til eller fra øen. Mor havde også en ‘ekstra-tjans’, som bestod i at bespise de mange (og meget sultne) skovarbejdere, som i perioder kom over og bo på øen, mens de med deres kæmpe special-skovmaskiner, skulle rydde ud i de gamle grantræer på øen.

Vi børn og børnebørn, plus masser af gode venner og øvrige familie, elskede at komme over og besøge ‘de gamle’ på øen. Jeg kunne fortælle i timevis om de mange dejlige oplevelser fra vores mange ophold på Æbelø, og kan stadig genkalde mig duften af de mange ramsløg som vokser vildt på øen, blot ved at skrive denne ‘artikel’.

Nu er min far, ‘kukkeren på Æbelø‘, stille sovet ind, og vi efterladte, kan Gud ske lov tænke tilbage på de utallige minder som han og mor gav os lov at få med fra ‘deres’ (og vores) elskede ø.

Hvorfra stammer udtrykket “Kukker på Æbelø”?
Ja faktisk har det ikke noget at gøre, med hverken min far eller Poul Reichhardt, (som jo for mange år siden, fik sig et mindre ‘hit’ med sangen om Kukkeren på Æbelø).

Faktisk dækker udtrykket formentlig, den person som i gamle dage blev sendt op i et højt træ, hvor han kunne sidde og holde opsyn med flere forskellige ting, blandt andet når der ankom fremmede mennesker til øen. Så skulle “kukkeren på Æbelø” give lyd fra sig, og sige som en gøg der kukker. I vores familie foretrækker vi dog, (naturligvis) at tro på, at udtrykket dækker den mand som havde hele ansvaret for den dejlige ø :- )

Willy Fræer - Vores elskede kukker på Æbelø

Willy Fræer – Vores elskede ‘kukker på Æbelø’

Fyrmesterboligen på Æbelø

Fyrmesterboligen på Æbelø

Robinson Crusoe for en dag

Som sagt har min far og mor boet her alene, men engang boede her mere end 40 mennesker, og du kan stadig se nogle af deres huse og resterne af skolen. I dag er øen fredet, og naturen får lov til at passe sig selv. Her bor et havørnepar, der yngler hvert år, og du ser mange fugle og dyr på øen – husk at tage kikkert med. Æbelø er også en fantastisk fiskeplads hele øen rundt. Når du går tur på stierne eller langs kysten på Æbelø, ser du flere steder, at klinterne skrider ned i havet. Det er det plastiske Æbelø-ler, der gør, at jordlagene glider fra hinanden. Derfor ender en del af de store bøgetræer nede i havet. Her er nok at se på – pak en madkurv og tag ud på en dejlig vandretur!

Øen du kan gå til uden bro

Ja med mindre du har en båd, er der faktisk ikke andre muligheder end at vandre gennem vandet til Æbelø. En skøn oplevelse på en dejlig sommerdag, men ta’ dig i agt for tidevandet og gå kun efter de officielle guides. Vi anbefaler dig at læse f.eks. denne side.

På vandring over vandet til Æbelø

Du kan gå gennem vandet til Æbelø – Men pas på tidevandet

Private fotos fra dengang min far var kukker på Æbelø

ANDRE SPÆNDENDE DANSKE PERLER

Frederiksborg Slot med Vandløb og slotshave

Frederiksborg Slot & Nationalhistorisk Museum

Malerisk placeret midt i Slotssøen i Hillerød ligger Frederiksborg Slot, Nordens største renæssanceslot. Det overdådige pragtslot er rigt på detaljer og imponerende kunsthåndværk, og et besøg giver fin mulighed for at opleve tidligere tiders pomp og pragt. Frederiksborg Slot huser Det Nationalhistoriske Museum. Gennem historiske malerier, portrætter, møbler og kunsthåndværk fra forskellige stilperioder fortæller museet 500 års danmarkshistorie. På en tur gennem slottes mange smukke sale møder man konger og dronninger, adelige og borgerlige, begivenheder og epoker som alle har været med til at forme Danmarks udvikling og historie.

Læs resten »
groen-mark-daadyr-frijsenborg

Frijsenborg Slot & skove

Du finder Frijsenborg slot og de tilhørende Frijsenborg skove i Favrskov kommune. Området er utroligt idyllisk og indbyder til en udflugt i det grønne og inde midt i det hele, finder du den smukke og idyliske gamle Slotskro, ‘Pøt Mølle’ hvor du kan få dig en kop kaffe eller en skøn frokost.

Læs resten »
Rosenborg Slot Mørk himmel

Rosenborg Slot og Kongens Have

Det 400 år gamle renæssanceslot blev bygget af Christian 4., der med sin farverige personlighed satte et stærkt aftryk på Danmarkshistorien. I dag kan besøgende rejse tilbage i tiden og fornemme det kongelige liv til hverdag og fest gennem Christian 4.s og hans efterkommeres ejendele.

Læs resten »

DEL GERNE, TAK

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på twitter
Twitter
Del på reddit
Reddit
Del på linkedin
LinkedIn

1
Leave a Reply

1 Kommenter tråde
0 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Varmeste kommentar tråd
1 Kommentar forfattere
  Tilmeld  
nyeste ældste flest stemmer
Underretning af
Scroll to top