Gåtur over brådet til Æbelø

Min far var kukker på Æbelø

Og det er ganske vist...

Mine forældre boede i en årrække, som de eneste mennesker på Æbelø. De boede oppe på selve hovedgården, ‘Æbelø-gård’. Deres arbejde bestod bl.a. i at holde opsyn med øen,  maskiner, bygninger, naturen og dyrene. Herudover kørte far traktoren med den påspændte vogn, over brådet til fastlandet, når der skulle transporteres gæster til eller fra øen. Mor havde også en ‘ekstra-tjans’, som bestod i at bespise de mange (og meget sultne) skovarbejdere, som i perioder kom over og bo på øen, mens de med deres kæmpe special-skovmaskiner, skulle rydde ud i de gamle grantræer på øen.

Vi børn og børnebørn, plus masser af gode venner og øvrige familie, elskede at komme over og besøge ‘de gamle’ på øen. Jeg kunne fortælle i timevis om de mange dejlige oplevelser fra vores mange ophold på Æbelø, og kan stadig genkalde mig duften af de mange ramsløg som vokser vildt på øen, blot ved at skrive denne ‘artikel’.

Nu er min far, ‘kukkeren på Æbelø‘, stille sovet ind, og vi efterladte, kan Gud ske lov tænke tilbage på de utallige minder som han og mor gav os lov at få med fra ‘deres’ (og vores) elskede ø.

Hvorfra stammer udtrykket “Kukker på Æbelø”?
Ja faktisk har det ikke noget at gøre, med hverken min far eller Poul Reichhardt, (som jo for mange år siden, fik sig et mindre ‘hit’ med sangen om Kukkeren på Æbelø).

Faktisk dækker udtrykket formentlig, den person som i gamle dage blev sendt op i et højt træ, hvor han kunne sidde og holde opsyn med flere forskellige ting, blandt andet når der ankom fremmede mennesker til øen. Så skulle “kukkeren på Æbelø” give lyd fra sig, og sige som en gøg der kukker. I vores familie foretrækker vi dog, (naturligvis) at tro på, at udtrykket dækker den mand som havde hele ansvaret for den dejlige ø :- )

Willy Fræer - Vores elskede kukker på Æbelø

Willy Fræer – Vores elskede ‘kukker på Æbelø’

Fyrmesterboligen på Æbelø

Fyrmesterboligen på Æbelø

Robinson Crusoe for en dag

Som sagt har min far og mor boet her alene, men engang boede her mere end 40 mennesker, og du kan stadig se nogle af deres huse og resterne af skolen. I dag er øen fredet, og naturen får lov til at passe sig selv. Her bor et havørnepar, der yngler hvert år, og du ser mange fugle og dyr på øen – husk at tage kikkert med. Æbelø er også en fantastisk fiskeplads hele øen rundt. Når du går tur på stierne eller langs kysten på Æbelø, ser du flere steder, at klinterne skrider ned i havet. Det er det plastiske Æbelø-ler, der gør, at jordlagene glider fra hinanden. Derfor ender en del af de store bøgetræer nede i havet. Her er nok at se på – pak en madkurv og tag ud på en dejlig vandretur!

Øen du kan gå til uden bro

Ja med mindre du har en båd, er der faktisk ikke andre muligheder end at vandre gennem vandet til Æbelø. En skøn oplevelse på en dejlig sommerdag, men ta’ dig i agt for tidevandet og gå kun efter de officielle guides. Vi anbefaler dig at læse f.eks. denne side.

På vandring over vandet til Æbelø

Du kan gå gennem vandet til Æbelø – Men pas på tidevandet

Private fotos fra dengang min far var kukker på Æbelø

ANDRE SPÆNDENDE DANSKE PERLER

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x