Jul i Budapest

Julemarked i Budapest

Julemarked i Budapest - Lad julen komme

Budapest kan nydes på alle tider af året, men denne gang var vi her for at opleve byen når den er pakket smukt ind i julens lys og farver. Julemarked i Budapest er kendt som et af Europas bedste og mest interessante hvilket vi gerne vil tilslutte os. Julemarked i Budapest, er simpelthen indbegrebet af jul, hvis du spørger os.

I centrum af Budapest frister over 120 træpavilloner med ægte kunsthåndværk, håndlavet julepynt samt et spændende og stort udvalg af velsmagende, ungarske julelækkerier. Er man til Julemarked i Budapest skal man selvfølgelig prøve en traditionel langos, en krydret pølse, eller en af de søde ingefærkager, (kürtöskalács). De lækre specialiteter skylles ned med den liflige pærebrændevin, palinka. Gastronomisk er julemarkedet i Budapest et af de mest spændende i Europa.

Jo, Budapest er (også) en magisk oplevelse i juledagene! I kan let få tiden til at gå på de hyggelige julemarkeder som finder sted i byen, (oftest på Buda-siden), men der er masser af andre sjove og spændende ting at give sig til i smukke Budapest. Dem kommer vi til, men lad os starte med hotellet.

Julen i Budapest

Lad bare julen komme – Vi er i Budapest

Carlton Hotel Budapest

Carlton Hotel – Budapest

Carlton Hotel Budapest

Lørdag den 3. december 2016 – Dag nr. 1

Vi havde valgt Carlton Hotel som vores base, et hotel som vi på alle måder kan anbefale. Belliggenheden er perfekt, nærmest midt i smørhullet og i gå-afstand til alle seværdighederne. Servicen er tip-top og det samme gælder morgenmaden, (vi prøvede ikke at spise frokost eller middag på hotellet).

Carlton Hotel ligger i en lille sidegade og direkte overfor, ligger en hyggelig pub, (Macskako Caffe Inn) som serverer øl, snacks og kaffe m.m., og som spiller noget fedt musik, (hvis man er til Doors, REM, Clapton etc.).

"Vores" restaurant: Pater Marcus Restaurant

Kun 200 meter fra hotellet, på samme gade, ligger en skøn restaurant, Pater Marcus. Maden er GOD, betjeningen er sød, smilende og har glimt i øjet, og så kan de tilbyde dig et sandt overflødighedshorn af øl i alle afskygninger. Mange af øl-mærkerne er printet ind i trappen, vores favorit-øl var trin nummer 6 :- )

Priserne er yderst rimelige – Et eksempel: 3 store gl. luksus fadøl, et par “skarpe” og aftensmad til to: Pris: dkr 300,-

Vi fandt hurtigt ud af, at i Budapest er det helt normalt at par deler en portion, og selv om det virkede en smule grænseoverskridende for mig, begyndte vi dog at sige ja tak, når vi blev spurgt om vi ønskede to tallerkener til én ret. Men det var meget fornuftigt, for portionerne var kæmpe store (og yderst velsmagende).

Øl-trappen på pater marcus restaurant i Budapest

Tjek trappen – Vælg din øl – Pater Marcus Restaurant

Blik hen mod Kædebroen (tæt på hotellet)

Aftenvandring i området omkring hotellet

Det var hen på aftenen da vi ankom til vores hotel, så vi bestemte os for, blot at kigge nabolaget lidt ud, og vente til i morgen med de egentlige attraktioner og sightseeing.

Men netop fordi hotellet ligger så centralt som det gør, var vi jo allerede midt i det hele og herunder uploader vi nogle stemningsbilleder fra vores første aften i Budapest.

dag 1 - nabolaget til hotel Carlton

Den fantastiske Fisherman’s Bastion

Fisherman’s Bastion

Søndag den 4. december 2016 – Dag nr. 2

Efter en skøn morgencomplet på hotellet var vi klar til at udforske Budapest. I strålende solskin begav vi os den korte tur op til Fiskermands Bastionen, en fæstning fra det 19. århundrede med syv kanontårne og en eventyrlig smuk panoramaudsigt over Budapest. Men uanset hvor smuk udsigten er, er det dog selve bastionen i sig selv, som gør det største indtryk på os. Kan du iøvrigt skimte den store ‘plakat’ oppe på bastionen?

Peter Mansfeld 1944 – 1959
Peter Mansfeld var en teenager-martyr fra den ungarske revolution. Revolutionen begyndte ved at nogle elever startede en fredelig demonstration mod sovjetregimet i Budapest den 23. oktober 1956. Péter Mansfeld blev senere dræbt, kun 16 år gammel. En tragisk historie som du kan læse mere om på denne side, (Engelsk).

Den triste historie om Peter Mansfeld og den Russiske besættelse, er langt fra de eneste tragiske hændelser som har overgået Budapest gennem tiden. Det var ikke fordi vi ligefrem opsøgte de tragiske historier, men på denne første feriedag, endte det med, at vi tilfældigvis kom til at gå fra den ene uhyggelige historie til den anden. Så det blev en dag med megen eftertænksomhed og stille stunder, men også en dag som var fyldt med fantastiske og spændende historier.

The Shoes on the Danube Bank

Tæt ved parlaments-bygningen finder vi The Shoes on the Danube Bank, endnu en voldsom krigshandling som kostede mange uskyldige mennesker livet. Langs molen står en lang række metal-støbte sko, som hver især er en tro kopi af de oprindelige sko som blev efterladt.

Under 2. verdenskrig stillede fascisterne en lang række jøder op langs molekanten, på netop dette netop sted. De stakkels mennesker blev beordret til at tage deres sko af, og stille sig ud til vandkanten. Herefter blev de skudt og ligene faldt ned i floden, hvor de lod sig drive væk af strømmen. Blandt ofrene var der både kvinder og børn. Man kan ikke undgå at blive påvirket af historien, når man står her på molekanten og kigger på skoene. Det var meget tydeligt at mærke på den generelle stemning. Folk var stille og respektfulde og vi var derfor ikke var de eneste som havde brug for en stille eftertænksom stund.

The Shoes on the Danube Bank
The Shoes on the Danube Bank
Budavári Sikló

Kabelbanen Budavári Sikló

Kabelbanen Budavári Sikló

Lige ved siden af hotellet, ligger kabel-banen som fører os op til Slottet i Budapest. Det går stejlt op ad bakken og turen tager kun et par minutter, men vend dig om og nyd udsigten over byen – En smuk og spændende oplevelse.

Buda Slottet

Det Ungarske slot er smukt, men specielt ved nattetide, når det ligger badet i lys, er det en fryd for øjet. Man begyndte først at bygge på Buda’s bakker efter den Mongolske invasion i 1241. På den tid gjorde man også Buda til Ungarns hovedstad.

Siden da er slottet blevet forbedret og udbygget adskillige gange, men det skal nævnes, at det også er blevet ødelagt og angrebet under forskellige krige og uafhængighedskampe lige så mange gange. Inde i slottet kan du finde det største bibliotek i Ungarn, det Ungarske Nationale Galleri og Budapests Historiske Museum.

Buda slottet i Budapest

Slottet Buda i Budapest

Sankt Stefans Basilika julemarked
Julemarked – Sankt Stefans Basilika

Julemarked i Budapest - Sankt Stefans Basilika

Hele byen oser af jul i December, men specielt to julemarkeder skiller sig særligt ud. Ét af dem finder man nede ved den smukke St. Stephen’s Basilica kirke. Vi tilbragte en stor del af aftenen her, og fik den ene smukke oplevelse efter den anden.

Julekalenderen i Cafe Gerbeauds

Cafe Gerbeaud var oprindeligt en kage/kaffe -butik, men har efterhånden udviklet sig til en (meget) stor restaurant, hvor du kan få alverdens forskellige smags oplevelser. Du kan få morgenmad, frokost, aftensmad, kaffe, kage, øl og meget andet. Gerbeauds er meget berømt og meget velbesøgt, men er efter vores mening ikke pengene (eller trængslen) værd.

Men nu hvor der er vinter og juletid, er der ihvertfald én god grund til at kigge forbi Gerbeauds. Facaden er i højtidens anledning omdannet til en gigantisk julekalender, som fra 1. december, dagligt kl. 17 åbner en låge til julemusikalsk ledsagelse. Går du indenfor skal du være opmærksom på, at dette er et af de få steder hvor de tilføjer 15 % drikkepenge på regningen!

Cafe Gerbeauds

dag 2 - Budapest på kryds & tværs

Labyrinth of Buda Castle
Labyrinth of Buda Castle

Labyrinth of Buda Castle

Mandag den 5. december 2016 – Dag nr. 3

Navnet lyder måske mere spændende end hvad oplevelsen egentlig er, men nu var vi her og vi fortrød ikke vi gik ind. Vi synes dog ikke stedet levede op til vores forventninger. Man kan hurtigt fare vild og går ofte lidt i ring.

At gå rundt nede i de underjordiske gange er en lidt underlig oplevelse, for vi vidste ikke rigtig hvad det egentlig gik ud på, udover at det var en rejse tilbage i tiden. Her var ingen guider og generelt var informationen ret dårlig. Det kræver at man medbringer sin egen fantasi for at skabe en fortolkning af, hvad man oplever. Stort set, består Labyrinth of Buda Castle ‘kun’ af en række små gange hvor man har udstillet en del voksdukker, iklædt tøj tilbage fra en tidligere tid. Meget hyggeligt, men ikke specielt spændende.

Hospital in the Rock (Nuclear Bunker Museum)

Fra en lidt skuffende oplevelse, begav vi os videre til Hospital in the Rock. Det skulle vise sig, at blive den oplevelse som gjorde det absolut største indtryk på os. På én og samme tid var det chokerende, tankevækkende og meget spændende,

Hospital in the Rock (Nuclear Bunker Museum) er navnet på et hospital skabt i hulerne under Buda Castle i 1930’erne, som forberedelse til Anden Verdenskrig. I 1930’erne blev sygehusvæsenet forbundet til de vigtigste tunnel-systemer ved manuel arbejdskraft. Hovedsystemet har været i brug af forskellige beboere af slottet i mange år, og siges at have været en del af et straffesystem i tidligere århundreder.

Hospitalet blev i særdeleshed taget i brug under 1944-1945 belejringen af ​​Budapest, hvor man behandlede de sårede, (fra begge sider af slagmarken). De døde blev fragtet ud af hospitalet om natten og begravet i bombekratere. Hospitalet var uden mad eller medicin i store dele af tiden under under belejringen. Hospitalets personale skulle genbruge forsyninger ved at tage forbindinger etc. fra lig og sterilisere dem før genbrug.

Til sidst blev heste bragt ind og dræbt for at kunne give patienter og personale noget mad. Anlægget er designet til at behandle 60-70 patienter, men på et tidspunkt blev det brugt til at behandle 600 sårede soldater ad gangen. Når man selv står dernede, fatter man ganske enkelt ikke at der har kunnet være meget mere end 100 mennesker, men det kunne der altså…

Efter belejringen blev hospitalet kun brugt én gang mere, nemlig i 1956 som reaktion på opstand mod den sovjetiske styre. Efter dette blev hospitalet sat i standby som en nuklear bunker, og var bemandet af 200 læger og sygeplejersker som skulle sikre at kunne behandle sårede. Ingen har nogensinde taget ophold i bunkeren, med undtagelse af en vicevært og hans kone. På grund af dette har hospitalet kunnet bevare en del effekter og kan derfor nu bruges som et særdeles spændende museum med bl.a. en samling af anti-stråling kits, samt noget sovjetisk spionage udstyr. Hospitals bunkeren er et utroligt spændende sted, komplet med vokskabinet, gengivelser af hospitalets behandlinger og dag-til-dag scenarier under belejringen.

Hospital in the Rock (Nuclear Bunker Museum)
Hospital in the Rock (Nuclear Bunker Museum)

dag 3 - På gensyn...

REJSENS PRIS (2 PERSONER)
Flybilletter: 1150,-
Hotel (incl. 3 x morgencomplet): 1550,-
Prisniveau i.f.h.t. til DK: 51%
Restaurant (gennemsnit): DK 130,- | HU 43,-
Rejsen foretaget i: December 2016
Jette & Ivan - Rejse-Loggen.dk
Jette & Ivan
Rejse-Loggen.dk

Andre spændende rejseblogs

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x