Stuart-Thorpe-naxos-guide

Guidet tur på Naxos med Stuart Thorpe

En stemning af en anden verden

I sommeren 2019 rejste vi på storbyferie til Athen, hvor vi tilbragte nogle skønne dage inden vi rejste videre på ø-hop til øerne Tinos & så altså Naxos, øen som ofte betegnes som den grønneste af de mange Græske øer i ‘Kykladerne’, men øen er også kendt for sine høje bjerge, og ikke mindst hovedbyen ‘Naxos’, som med sine små kringlede stræder inde i den gamle bydel ‘old market‘, lokker folk ind i en fortættet romantisk stemning. Du går nærmest fra det ene foto-spot til det andet, og kan sikkert godt ‘fare vild’ i det tætte netværk af små gader, hvor der i øvrigt ikke må køre biler.

Den gamle bydel 'Old market' i Naxos

Den gamle bydel ‘Old market’ i Naxos

Den fantastiske solnedgang ved Apollo Temple

Den fantastiske solnedgang ved Apollo Temple

Solnedgangen ved Apollo Temple

I indsejlingen til havnen på Naxos mødes du af Naxos’ vartegn Portara, en stor portåbning til et gigantisk 2500 år gammelt Apollon-tempel, der aldrig blev bygget færdigt og er et fabelagtigt syn, specielt når solen forsvinder ned i havet bag den.

Gå derud i god tid, du er ikke den eneste som vil ud og opleve den romantiske og smukke solnedgang over havet.

Taverna & Cocktailbar - Vi anbefaler

Lucullus Taverna
Er lidt svær at finde, da den ligger godt gemt inde i de smalle gader i den gamle bydel. Så hvem gider gå på geocaching, når du kan gå på jagt efter denne lækre restaurant? Du vil sikkert nyde oplevelsen, både ved at gå rundt i det dejlige kvarter og lede, men ikke mindst nydelsen af maden og stemningen, når du har fundet frem.

Adressen er: Lucullus Taverna
Old Market Street, Naxos 843 00, Grækenland
Og hvis det kan hjælpe dig, får du her koordinaterne, så du kan se positionen på f.eks. Google Maps: 37.107043, 25.375333

520 Cocktail Bar
Vi var blevet anbefalet at gå ned til 520 Cocktail Bar, en lækker restaurant nede ved havnen, med en lige så lækker stor tag-terrasse hvor vi kunne sidde og nyde hinanden, samt udsigten over havnen og havet. På trods af navnet, serveres der ikke kun drinks og cocktails. De har også en rigtig god restaurant og maden smagte virkelig godt. Betjeningen var sød og smilende.

Adressen er: 520 Cocktail Bar
Παλιά Πόλη, Naxos 843 00, Greece – (Sæt den ind i Google Maps)

Lucullus Taverna, Naxos

Lucullus Taverna, Naxos

520 Cocktail Bar

520 Cocktail Bar, Naxos

Stuart-Thorpe-naxos-guide

Stuart Thorpe – Turguide på Naxos

Guidet tur rundt på Naxos

Bustur – Prisen var 20 € (sommeren 2019)
Vores rejseleder på turen var Stuart Thorpe – Professionel fotograf og forfatter, (som bl.a. er kendt for bogen ‘The hidden Naxos‘), og en fremragende tour-guide. Stuart har boet på Naxos de seneste 30 år.

Chaufføren hed Dimitris og de to herre dannede det perfekte team; Venlige, yderst professionelle og en skøn humor som aldrig blev for meget. Specielt gjorde Stuart’s typiske engelske humor, og hans enorme viden om Naxos, turen til en u-forglemmelig, og meget lærerig oplevelse. Ikke at forglemme hans små ‘anekdoter’ :- )

Temple of Demeter

For de historieinteresserede er Naxos seværdigheder en spændende del af ferien. Udover den store førnævnte port udenfor havnen, er der flere templer der er værd at besøge. Et af dem er ‘Temple of Demeter’ som blev bygget helt tilbage til 600 år f.kr. og som var dedikeret til frugtbarheds- og høstgudinden ‘Demeter’.

Temple of Demeter på Naxos

Temple of Demeter på Naxos

Panagia Drosiani

Panagia Drosiani

Bjergkirken Panagia Drosiani

Panagia Drosiani (Dewy Virgin) er den ældste kristne kirke på Naxos og betragtes som en af de vigtigste byzantinske kirker og har derfor en enorm historisk betydning. Der er to forskellige meninger om, hvorfor kirken kaldes ‘Dewy Virgin’. Én mening er, at stedet hvor den er bygget, kaldes ‘Drossia’, mens andre mener, at navnet henviser til ikonet for kirken, der siver eller græder, hver gang landsbyen er i fare, og derfor navnet Dewy Virgin.

Kirkens nøjagtige placering er 37.081198, 25.493369 og stammer tilbage fra det 6. århundrede og er fuld af sjældne malerier og en smuk udsigt over Tragea-dalen. Kuplen viser Jesus Kristus pantokrator.

Panagia Drosiani har en tilhørende kirkegård. Det er en meget lille kirkegård, og derfor graves folk op igen efter få år, når kun skelettet er tilbage. Derved får man plads til ‘næste gæst’. Efter man har gravet skelletterne op, hakkes de i stykker og lægges i en urne. Det oprindelige foto af personen flyttes med til urnen.

Hvert år på langfredag, samles lokalbefolkningen fra landsbyen Moni, og drikker ‘raki’, en stærk alkohol i stil med ‘ouzo’, og spiser brød med rosiner og nødder til.

Apeiranthos - Græsk romantik

Bjerg-landsbyen Apeiranthos betragtes af mange som Naxos kronjuvel og har gennem århundreder formået at bevare sin unikke ægthed, som er åbenlyst i hvert trin du tager, i alle gyder du går, og uanset hvor du ser. Byen har næsten 1100 stolte indbyggere, der efter sigende har bevaret deres egen distinkte dialekt.

Byens amfiteater er bygget ved skråningerne af Mount Fanari og kan prale af en storslået udsigt over de naxiske bjergkæder. Landsbyens centrum ligger ca. 600 m over havets overflade.

Det er ingen almindelig landsby, langt fra – Det udtrykkes klart i sin bevidsthed om historie fra flere vinkler. I Apeiranthos finder du ikke et eller to, men hele 5 museer: Apeiranthos Arkæologiske Museum, Det geologiske museum, Naturhistorisk museum, Visual Arts Museum og Folklore Museum.

Men efter vores mening, er byens mest imponerende træk dens arkitektur. Tårne bygget i sten, gamle huse og kirker, marmorbelagte gader, plus selvfølgelig de traditionelle små souvenir og lokale håndværksforretninger. Det er et paradis i al sin herlighed for enhver fotograf.

Romantik & idyl i Aperathos

Romantik & idyl i Aperathos

Frodig natur og høje bjerge på Naxos

Frodig natur og høje bjerge på Naxos

Den frodige natur og de høje bjerge

Som tidligere nævnt, byder Naxos (også) på svimlende udsigter og frodige marker ned mod det blågrønne hav. Vejene snor sig op langs de grønne bjergsider og markerne er ofte dækket af oliventæer.

En bjergkæde dominerer den østlige del af Naxos, og det højeste bjerg, ‘Zas’ (1004 m), er hovedårsagen til, at Naxos får en del vand (i.fh.t. andre Græske øer), og derfor kan øen holde sig forholdsvis frodig og grøn.

Apollonas Kouros - Marmorstatuen

Kouros of Apollonas, også kaldet Dionysus-kolonnen, er en 10,7 meter høj, uafsluttet statue af lysegrå marmor, og vejer ca. 80 ton. Den ligger i et gammelt stenbrud nær Apollonas, en lille by i den nordlige del af Naxos.

Den stammer tilbage fra det 7. århundrede, og arkæologer har faktisk ikke besluttet sig for, om statuen skildrer guden Apollo eller guden Dionysus.

Apollonas Kouros 12 meter lange marmorfigur på Naxos

Den næsten 11 meter lange Apollonas Kouros

ANDRE SPÆNDENDE REJSEBLOGS

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x