En guide til dit besøg i Prag

En guide til dit besøg i Prag

Prag-Guiden 2019

Vi har ikke helt styr på hvor ofte vi selv har været i Prag, men det bliver vel omkring 15 gange, og nu har vi så skrevet en guide til dit besøg i Prag, hvis du stadig har dit første besøg til gode. I guiden vil vi dele vores bedste råd og tips, du vil blandt andet blive informeret om faldgrupperne og hvordan du undgår dem.

De stolte Tjekkiske øl traditioner
Vi er mange som kan lide en god velskænket fadøl og for os er Tjekkiet et rent slaraffenland, Tjekkerne er nemlig blandt de mest velansete øl-bryggere i Verden og rundt i Prag finder man ca. 20 selvstændige mikro bryggerier & ikke mindre end 20.000 udskænknings steder.

Prag er næst-billigste øl-hovedstad
Tjekkerne er meget glade for øl, de drikker ca. 150 liter om året, ung som gammel, og priserne er voldsomt meget billigere end i Danmark. På den aktuelle (2018/2019) -liste, over hvad én pint øl (0,5683 l) koster på restauranterne rundt i Verden, er Prag faktisk den næst-billigste hovedstad, kun overgået af Manilla på Phillipnierne.

Øl i Prag

Tjekkiet har stolte øl-traditioner

Udvalgte placeringer på øl-prislisten 2018/2019
Dyrest er Dubai med $12 – København ligger på 16. pladsen med en pris på $6.70 – Vi skal helt ned til plads nummer 49 før vi finder Prag. Her er prisen helt nede på kun $1.60 – Billigste sted at slukke (øl)tørsten, er som nævnt, Manilla på plads nummer 50. Her koster én pint øl $1.50

I bil? Husk motorvejs- vignetten !

Hvordan kommer man til Prag?

Bil: Fra grænsen er der ca. 800 km. til Prag og kører du selv, er det meget vigtigt du husker gyldig motorvejs-vignet. Bøderne er meget store og der er kontant afregning. Vignetten kan købes hjemmefra, eller på en af de sidste par tankstationer i Tyskland, inden du kører ind i Tjekkiet.

FlyDu kan også hoppe på flyveren: En flybillet til Prag kan ofte findes til forholdsvis beskedne priser og fra foråret 2019, starter Ryanair med direkte flyvninger fra Billund. Jeg er dog ikke sikker på, om de også vil flyve i vinterperioden? Du kan sikkert også finde en eller anden busrejse, eller du kan ta’ toget.

Når vi skal afsted, i slutningen af Januar 2019, har vi ikke fundet mulighed for en direkte flyvning fra Jylland, så vi har købt billet fra Billund, med mellemlanding i Brussels, både ned og hjem. En samlet rejsetid på ca. 4½ time hver vej. Så kan vi til gengæld nå at smage en Belgisk øl undervejs, (det er nemlig ikke kun Tjekkerne som laver fremragende øl). Billetterne koster 1300,- pr. person incl. håndbaggage & sæde reservationer.

Hvordan kommer man rundt i Prag?

Til fods
Når først du er inde i selve midtbyen og vejret er til det, vil du sikkert nyde at kunne slentre tilfældigt rundt i denne skønne by. Man kan ikke gå mange skridt, før der er nye spændende sanseindtryk og har man en skridttæller med sig, evt. på sin telefon, vil man garanteret blive meget overrasket om aftenen ;- )

I bil
Nej vel? Tænk på hvor irriterende det kan være at finde ledige parkeringspladser. Den tætte trafik kan også virke stressende på nogle. Og tænk lige over dette; Ingen mulighed for at kunne nyde et glas vin til maden, eller en øl.

Taxa
Tjahh, det kan du selvfølgelig også, men sørg for ikke at blive snydt, og aftal i det mindste prisen i forvejen!

Offentlig transport
(bus – tog – sporvogn – metro)
Det offentlige transportsystem er yderst effektivt og virker som en velsmurt maskine. Det er meget hurtigt at komme fra det ene sted til det andet, også hvis du kommer ude fra yderkanten af Prag. En billet koster lige omkring 35,- pr dag og så kan du frit bruge al offentlig transport, (bus, tog, metro & sporvogne). Alle metrostationer har billet automater, det samme har de fleste kiosker, de såkaldte Trafika/Tabak og en del hotelreceptioner.

Metrokort (klik for stort billede)

Husk at stemple billetten første gang du stiger på!
Du stempler din billet i de gule automater som sidder lige inden for døren i sporvogne og busser, og før trappen på metrostationer. Nok er det meget billigt at rejse med de offentlige transportmidler, men bøderne, når man ikke har gyldig stemplet billet, er til gengæld vildt dyre! Så er du advaret. Metrosystemet i Prag er virkelig godt og meget brugervenligt. Det består af 3 linjer, (rød, grøn & gul).

Breakfast at Charles :-)

Breakfast at Charles 🙂

Hvor skal man sove?

Vælger du at sove på hotel i Prag, kan du som regel, forholdsvis let, finde overnatninger til yderst rimelige priser. Ofte siger man jo, at hotelpriserne stiger, jo nærmere man kommer by-centrum. Jeg ved ikke rigtigt om jeg er enig. Min personlige erfaring siger mig, at prisen på overnatning inde i Prag centrum, ikke nødvendigvis behøver være dyrere end længere ude i periferien. Men det er jo slet ikke sikkert du ønsker at bo inde i centrum, og netop fordi byen har så godt et transportnet som den har, kan du sagtens booke hotel undefor selve bymidten. Det er både let, billigt og hurtigt at komme ind til byen.

På vores kommende tur, har vi valgt ét af de mest centralt beliggende hoteller, The Charles Hotel, et 4-stjernet hotel som ligger kun 100 meter fra Karls Bro, (byens mest berømte attraktion). Prisen (Januar 2019), er 1600,- incl. morgencomplet for to personer, (3 overnatninger på dbl. værelse).

Andre gode muligheder for overnatning
Vores gode ven, Laus fra Prag-Eksperten.dk har skrevet mange gode, nyttige og spændende tip til brug i Prag. Han har også skrevet en rigtig god artikel vedr. overnatning i Prag. Laus anbefaler bydelen Nove Mesto & Vinohrady – (Prag 2) og har nogle rigtig gode argumenter for dette valg – Læs hans argumentation her.

Hvad er prisniveauet i Prag?

Prag er generelt meget billigere end f.eks. København, men man skal stadig bruge sin sunde fornuft. Skal du ud og spise, eller have et par øl, skal du nok ikke vælge de mest iøjnefaldende restauranter i områderne omkring Wenzelpladsen, ved det gamle bytorv, eller nede ved Karls bro. Her tager mange restauranter en meget højere pris, simpelthen fordi de kan, og fordi restauratøren sikkert er revnende ligeglad med om du kommer igen eller ej. Jeg siger ikke at det er en dårlig oplevelse at sidde og nyde en øl i disse områder, tværtimod. Man skal bare være klar over, at priserne er høje nok til, at en lokal tjekke ikke kunne finde på at sætte sig her.

Som hovedregel kan jeg sige, at det ofte kan betale sig at bevæge sig nogle hundrede meter væk fra disse pladser. Så vil du opleve at prisniveauet falder en del, men du skal stadig være opmærksom, for de opskruede priser breder sig, her som i mange andre populære turistlande.

Hvordan ved du om priserne er fair? En tommelfingerregel
Du skal tjekke prisen på ½ liter af restaurantens dyreste fadøl. Hvis den koster mindre end 40 Czk. følger resten af spisekortet som regel også et rimeligt prisniveau.

Drikkepenge
I Prag er det forventeligt at kunden betaler 15% i drikkepenge. Nogle steder er det indregnet i prisen, andre steder er det ikke.

Tjener

God mad til rimelige priser i Prag

Valuta

Der er penge på spil

Valuta og veksling

I Tjekkiet kan du ofte betale i Euro, men det er sjældent en god idé, for sælgeren runder helst op og derfor kan det blive smådyrt at betale med Euro. Benyt istedet Tjekkernes egen valuta, den Tjekkiske Koruna.

Lokal valuta er billigere end danske kroner
Betaler du med kort, eller hæver du kontanter i udlandet, kan du ofte vælge, om du vil betale beløbet i danske kroner eller den lokale valuta. Betal i lokal valuta frem for danske kroner. Lokal valuta er billigst, fordi du får en mere fordelagtig vekselkurs, end hvis du betaler i danske kroner.

Der er flere ting du skal være opmærksom på når du hæver valuta i udlandet. Blandt andet vil jeg kraftigt fraråde dig at benytte diverse vekselboder (Forex og lignende) og hold dig under alle omstændigheder langt væk fra private vekselerer, uanset hvor høflig, tillidsvækkende og pænt klædt han er; Han har kun til hensigt at snyde dig!

Vær opmærksom ved ATM hæveautomaterne

1. Når du vil hæve penge i en ATM (en hæveautomat), og du benytter dit danske visakort, vil automaten typisk tilbyde dig nogle meget høje hæveforslag og hvis ikke man har styr på valutakursen, kan man blive forvirret over hvilket beløb, (f.eks. hvor mange Tjekkiske koruna) man skal vælge at hæve. Fordi automaten automatisk tilbyder nogle meget høje forslag, vil man let kunne fristes til at hæve flere penge end man egentlig ønskede. GØR DET IKKE! – Du skal istedet vælge “Other amount” og selv indtaste det beløb du ønsker at hæve.

2. Nummer to ting du skal vide, er, at når du hæver valuta i udlandet, vil hæveautomaten tilbyde dig hævning “With Conversion“, altså en fastsat kurs. Dette “tilbud” skal du IKKE vælge. Ikke under nogen omstændigheder! Slet ikke, heller ikke selv om maskinen spørger dig flere gange!

Du skal vælge knappen “Without Conversion” !!!
Du får nemlig en langt bedre kurs hvis du overlader vekslingen til din personlige bank hjemme i Danmark, (Without Conversion). Forskellen er ca. 10%.

Tjek denne video (Engelsk), hvor du får forklaret hvor galt det kan gå hvis du falder for begge deres `tricks`. I yderste konsekvens, kan én hævning koste dig 1.100 danske kroner i gebyr.

Video
Afspil video

Vigtigt – Vigtigt – Vigtigt

Andre spændende rejseblogs

Lissabon

Blå kakler og stejle gader, så er du i Lissabon

Lissabon er en vidunderlig by – Spændende og anderledes end mange andre storbyer, men også den hurtigst voksende turist-by i Sydeuropa. Anslået 4 millioner overnattende besøgende – 6,5 gange byens befolkning, opholdt sig i Lissabon i 2015 og hvad er det så, som gør Lissabon så populær? Det viser vi dig her.

Læs resten »
Alternative attraktioner i Berlin

Alternative attraktioner i Berlin

Brandenburger Tor er nok den mest kendte attraktion i Berlin, men der er mange andre spændende steder, og her guider vi dig til seværdigheder som du måske ikke anede eksisterede? At de umiddelbart er mere anonyme, gør dem bestemt ikke mindre spændende, tværtimod – Se selv.

Læs resten »
Bornholm - Østersøens perle

Oplevelser på Bornholm, Østersøens perle

Afsted til oplevelser på Bornholm, Østersøens perle – Følg med rundt på solskinsøen og få inspiration til din næste ferie eller forlængede weekend på Østersøens perle. Bornholm viste sig fra sin bedste side og så bliver det bare ikke bedre. Vi skænker en kold fadøl på det lokale bryggeri og nyder solen over Gudhjem inden eventyret sættes igang – Læs med her og se hvorfor vi blev så begejstrerede for Bornholm.

Læs resten »

DEL GERNE, TAK

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på twitter
Twitter
Del på reddit
Reddit
Del på linkedin
LinkedIn

2
Leave a Reply

2 Kommenter tråde
0 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Varmeste kommentar tråd
1 Kommentar forfattere
  Tilmeld  
nyeste ældste flest stemmer
Underretning af
Scroll to top