Hald Ruin ved Viborg og Dollerup Bakker

Dollerup bakker & Hald ruin

Dollerup Bakker ved Viborg

En geolog kaldte for snart 100 år siden stedet for et ”geologisk naturmindesmærke i stor stil” og Dollerup Bakker er da også et ganske enestående, storbakket landskab sydvest for Viborg.

Her danner heder, egekrat, kildevæld, småsøer og Danmarks næstdybeste sø, Hald Sø, et smukt, uberørt landskab, der dog har været udnyttet gennem århundreder. Energi til småindustrier kom fra vandløbene. Dollerup Bakker er et yndet turistmål for mange cykel- og vandreturister. Fra toppen af bakkerne er der udsigt over søen, mens der på den anden side af bakkerne ligger hede så langt øjet rækker.

Sæt GPS’en til Ravnsbjergvej 70, 8800 viborg (ishuset), så er du i det rigtige område.

Dollerup bakker, her er plads til alle

Dollerup bakker, her er plads til alle

Dollerup bakker & Hald ruin - Rejse-Loggen.dk

Hald Ruin

Den stille Hald Ruin

Kær ruin har flere navne: Jørgen Friis’ Hald eller Bispens Hald. Jørgen Friis (1494-1547) var Viborgs sidste katolske biskop, og han frygtede med rette at blive løbet over ende af de nye, religiøse tider. Som bolværk mod lutheranerne byggede Friis ca. 1528 Ny Hald med volde og fangetårn, for i Viborg vandt den senere biskop, reformatoren og ”den danske Luther”, Hans Tausen (1494-1561), mere og mere gehør for Luthers tanker og lære. Udover den religiøse fejde lå Friis også i strid med adelen og kongen, og det var skæbnens ironi, at han i reformationens år – 1536 – blev sat i det fangetårn, han selv havde opført. Da han i 1538 indvilgede i at acceptere de nye tider, blev han sat på fri fod.

Din GPS burde let kunne guide dig frem til nærmeste parkeringsplads, blot ved en søgning på “Hald Ruin”, men ellers er koordinaterne 56.3906525 – 9.3556171

Den gamle & idylliske by Viborg

Viborg er en af de ældste byer i Danmark og ligger centralt i Midtjylland ved Hærvejen. Byens navn hentyder til et indviet sted til gudsdyrkelse og til byens beliggenhed højt i terrænet. Byen er fantastisk dejlig at gå rundt i, nok specielt i den smukke gamle bydel og nede ved den smukke Domkirke.

Du finder kirken på Sct. Mogens Gade 4, 8800 Viborg

Den smukke gamle bydel i Viborg

Den smukke gamle bydel i Viborg

Heldags-udflugt til skønne Viborg

ANDRE SPÆNDENDE DANSKE PERLER

Stemningsbillede fra Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber | Verdens største kalkgrube

Nede i dybet venter jer en helt unik oplevelse. Nogle af gangene er så store som domkirker og andre ganske lave, så en voksen mand ikke kan stå oprejst. Der er mere end 60 km minegange under jorden, som befinder sig i flere forskellige niveauer – 2 km af disse gange er oplyst, så de kan udforskes af alle besøgende.

Læs resten »
Søndervig Sandskulpturer

Søndervig Sandskulpturer

Den årlige Sandskulpturfestival er helt speciel! Her mødes verdens bedste og mest talentfulde skulptører for at skabe kunstværker af sand. Det har altid været sjovt at bygge sandslotte! Men her går kunstnere amok i den særlige kunstart, der hedder sandskulpturering. De besøgende vil møde en 200 meter lang og 7 meter høj mur suppleret af 10 soloskulpturer, der tilsammen vil bombardere gæsterne med en robotverden, som både imponerer, fascinerer og giver stof til eftertanke!

Læs resten »
Gåtur over brådet til Æbelø

Min far var kukker på Æbelø

Det er lidt af et eventyr, at vade ud i vand til knæene og traske igennem vandet, ankomme til Æbelø Holm og igen få fast grund under fødderne. Der er udsigt til vand på alle sider, og selv om der ikke bor mennesker på øen længere, så er der huse og bygninger fra det liv som er levet der engang. Der er også et rigt dyreliv med bla. dådyr og mufloner (vilde bjergfår), fasaner, ugler og ørne.

Læs resten »

DEL GERNE, TAK

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på twitter
Twitter
Del på reddit
Reddit
Del på linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

  Tilmeld  
Underretning af
Scroll to top