Hald Ruin ved Viborg og Dollerup Bakker

Dollerup bakker & Hald ruin

Dollerup Bakker ved Viborg

En geolog kaldte for snart 100 år siden stedet for et ”geologisk naturmindesmærke i stor stil” og Dollerup Bakker er da også et ganske enestående, storbakket landskab sydvest for Viborg.

Her danner heder, egekrat, kildevæld, småsøer og Danmarks næstdybeste sø, Hald Sø, et smukt, uberørt landskab, der dog har været udnyttet gennem århundreder. Energi til småindustrier kom fra vandløbene. Dollerup Bakker er et yndet turistmål for mange cykel- og vandreturister. Fra toppen af bakkerne er der udsigt over søen, mens der på den anden side af bakkerne ligger hede så langt øjet rækker.

Sæt GPS’en til Ravnsbjergvej 70, 8800 viborg (ishuset), så er du i det rigtige område.

Dollerup bakker, her er plads til alle

Dollerup bakker, her er plads til alle

Hald Ruin

Den stille Hald Ruin

Kær ruin har flere navne: Jørgen Friis’ Hald eller Bispens Hald. Jørgen Friis (1494-1547) var Viborgs sidste katolske biskop, og han frygtede med rette at blive løbet over ende af de nye, religiøse tider. Som bolværk mod lutheranerne byggede Friis ca. 1528 Ny Hald med volde og fangetårn, for i Viborg vandt den senere biskop, reformatoren og ”den danske Luther”, Hans Tausen (1494-1561), mere og mere gehør for Luthers tanker og lære. Udover den religiøse fejde lå Friis også i strid med adelen og kongen, og det var skæbnens ironi, at han i reformationens år – 1536 – blev sat i det fangetårn, han selv havde opført. Da han i 1538 indvilgede i at acceptere de nye tider, blev han sat på fri fod.

Din GPS burde let kunne guide dig frem til nærmeste parkeringsplads, blot ved en søgning på “Hald Ruin”, men ellers er koordinaterne 56.3906525 – 9.3556171

Den gamle & idylliske by Viborg

Viborg er en af de ældste byer i Danmark og ligger centralt i Midtjylland ved Hærvejen. Byens navn hentyder til et indviet sted til gudsdyrkelse og til byens beliggenhed højt i terrænet. Byen er fantastisk dejlig at gå rundt i, nok specielt i den smukke gamle bydel og nede ved den smukke Domkirke.

Du finder kirken på Sct. Mogens Gade 4, 8800 Viborg

Den smukke gamle bydel i Viborg

Den smukke gamle bydel i Viborg

Heldags-udflugt til skønne Viborg

ANDRE SPÆNDENDE DANSKE PERLER

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x