Slottet Trøjborg

Den gamle ruin - Slottet Trøjborg

Fortiden møder nutiden

Slottet Trøjborg har siden opførelsen i 1300-tallet levet en omtumlet tilværelse med mange og skiftende ejere. De fleste af de bygningsrester der i dag ses på stedet stammer fra det renæssanceslot, der i slutningen af 1500-tallet blev opført ovenpå resterne af det oprindelige middelalderlige slot.

Sønderjylland har ikke mange borg- eller slotsruiner, men et af de mest spektakulære er ruinerne af Trøjborg Slot nord for Tønder. Ruinerne er blevet undersøgt ad flere omgange i perioden 1959-1976 af Nationalmuseet under ledelse af Johannes Hertz, og senere har Skov- og Naturstyrelsen foretaget renoveringer på murene, så de ikke styrter ned i voldgravene.

Undersøgelserne har vist, at den første borg på stedet er opført i begyndelsen af 1300-tallet. Borgen blev anlagt på vestsiden af en bakkeø, der fra Visby strækker sig mod vest ud i engene langs Sejersbækken. Her er der i den fugtige eng anlagt en kunstig, 30×30 m stor og 2,5 m høj banke, hvorpå der blev opført et 13×12 m stort tårn med 4 m tykke mure af samme type som tårnet på Kalø. Det lå på bankens østside, og ved siden af tårnet fandtes rester af en stor murstensbygning. Banken var omgivet af dobbelte voldgrave adskilt af en vold

Det gamle slot – Nu en (smuk) ruin

Trøjborg Slotsruin

Resterende af slotsmuren ud mod gravvolden

Brugbar information

Adressen: Trøjborgvej, 6261 Tønder
Koordinaterne: 55.0214958 – 8.7533745
Webside: Toender.dk

Andre spændende danske perler

Kongeporten til Kastellet i København

Kastellet, en del af Danmarkshistorien

Kastellet er et citadel i København og et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa og det var her Johan Friedrich Struense sad i arresten til dommen. De smukke grønne omgivelser gør Kastellet til et meget populært udflugtsmål for en god spadseretur eller løbetur på voldene.

Læs resten »
Den Genfundne Bro ved Brædstrup

Den Genfundne Bro ved Brædstrup

Et tip til en hyggelig søndags udflugt i det Midtjyske, kunne være den ‘Genfundne Bro’ i Bræstrup, som idag er restaureret og fremstår smukt i landskabet. Der blev gjort store øjne, da Horsens Kommune i foråret 2014 begyndte at fjerne en jorddæmning ved Gudenåen for at skabe fri passage for blandt andet ørreder. Under jorddæmningen blev der nemlig fundet en 50 meter lang og 14 meter høj jernbanebro, som i 85 år har været godt gemt.

Læs resten »
groen-mark-daadyr-frijsenborg

Frijsenborg Slot & skove

Du finder Frijsenborg slot og de tilhørende Frijsenborg skove i Favrskov kommune. Området er utroligt idyllisk og indbyder til en udflugt i det grønne og inde midt i det hele, finder du den smukke og idyliske gamle Slotskro, ‘Pøt Mølle’ hvor du kan få dig en kop kaffe eller en skøn frokost.

Læs resten »

DEL GERNE, TAK

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på twitter
Twitter
Del på reddit
Reddit
Del på linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

  Tilmeld  
Underretning af
Scroll to top