Slottet Trøjborg

Den gamle ruin - Slottet Trøjborg

Fortiden møder nutiden

Slottet Trøjborg har siden opførelsen i 1300-tallet levet en omtumlet tilværelse med mange og skiftende ejere. De fleste af de bygningsrester der i dag ses på stedet stammer fra det renæssanceslot, der i slutningen af 1500-tallet blev opført ovenpå resterne af det oprindelige middelalderlige slot.

Sønderjylland har ikke mange borg- eller slotsruiner, men et af de mest spektakulære er ruinerne af Trøjborg Slot nord for Tønder. Ruinerne er blevet undersøgt ad flere omgange i perioden 1959-1976 af Nationalmuseet under ledelse af Johannes Hertz, og senere har Skov- og Naturstyrelsen foretaget renoveringer på murene, så de ikke styrter ned i voldgravene.

Undersøgelserne har vist, at den første borg på stedet er opført i begyndelsen af 1300-tallet. Borgen blev anlagt på vestsiden af en bakkeø, der fra Visby strækker sig mod vest ud i engene langs Sejersbækken. Her er der i den fugtige eng anlagt en kunstig, 30×30 m stor og 2,5 m høj banke, hvorpå der blev opført et 13×12 m stort tårn med 4 m tykke mure af samme type som tårnet på Kalø. Det lå på bankens østside, og ved siden af tårnet fandtes rester af en stor murstensbygning. Banken var omgivet af dobbelte voldgrave adskilt af en vold

Det gamle slot – Nu en (smuk) ruin

Trøjborg Slotsruin

Resterende af slotsmuren ud mod gravvolden

Brugbar information

Adressen: Trøjborgvej, 6261 Tønder
Koordinaterne: 55.0214958 – 8.7533745
Webside: Toender.dk

Andre spændende danske perler

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x