Nonne beder i Rom

De mindre fede ting ved Rom (& bøderne)

Rom - Én af vores favoritter

Rom er og bliver én af vores absolutte favorit feriebyer, men vi er ikke de eneste som har forelsket os i den Italienske hovedstad og efterhånden må vi erkende at, den dejlige by også har sine bagsider, akkurat som mange andre populære turist magnetter. Byen kæmper efterhånden en ‘kamp’ for at finde en måde hvorpå man kan håndtere de mange besøgende. Selvfølgelig er indtægterne afgørende vigtige, men de mange mennesker giver også byen andre udfordringer. For eksempel har almindelige Romere efterhånden ikke råd til selv at bo i byen og derfor ser man også en voksende ‘protest bevægelse’ mod turismen. Vi selv, har prøvet at blive modtaget i lufthavnen, af en gruppe mennesker som stod med bannere, hvorpå der stod, ‘Tourists – Go home’…

alle-veje-foere-til-rom

Alle veje fører til Rom

Du er aldrig alene i Rom

1. De mange turister

Jeg ved det godt, vi er jo selv en del af dem, men her er altså mange, rigtig mange turister. Du kan let komme til at stå i kø en times tid, eller mere, for at komme ind og se én enkelt attraktion.

Prøv at besøge seværdighederne så sent som muligt, det kan som regel tydeligt mærkes, men omvendt, skal man selvfølgelig også have tiden til at nyde oplevelsen inden lukketid, så det er en ballance.

2. Restauranterne

De 1000 -vis af restauranter er selvfølgelig revnende ligeglade med om du kommer igen eller ej, så de er ikke bange for at skrue godt op for priserne. En Engelsk blogger fortalte, at de havde oplevet at blive opkrævet 10 euro mere end de skulle. De måtte henvende sig til tjeneren, som blot trak på skulderen, men dog gav dem de 10 euro retur. Det var vist som om, ‘gik den så gik den’.

De ublu høje priser ser man også mange andre steder, I know, men prøv at søge væk fra de mest kendte turiststeder når I skal spise. Maden bliver billigere, og i mange tilfælde også meget bedre og så er det hele pludselig mere hyggeligt.

Restaurant i Rom

Undgå turistområderne når du vil spise

Termini Station

3. Roma Termini (Hovedbanegården)

En heksekedel, men en nødvendig en af slagsen. Roma Termini er hovedbanegården i Rom. Stationen har regelmæssige togforbindelser til alle større italienske byer, samt daglige internationale afgange til München i Tyskland, Genova og Wien i Østrig.

Her skal du (også) være meget opmærksom på plattenslagere, ludere og lommetyve, om jeg så må sige. Når du f.eks. skal købe billet i en automat, vil du sikkert blive antastet af en ‘venlig Italiener’ som meget gerne vil hjælpe dig. Han forventer naturligvis at få byttepengene som ‘tak for hjælpen’.

4. Store bøder for 'små' ting

Der er flere måder hvorpå du kan gøre dig “fortjent” til bøder i Rom, eller en af de mange andre kendte “turist byer” i Italien. Nogle af grundene til disse bøder, vil sikkert komme bag på mange af os Danskere. Lad dem ikke komme bag på dig.

I værste fald kan de smadre dit budget, eller (i særligt grove tilfælde), sågar sende dig i fængsel. Men så har man altså også overtrådt alle grænser og kan ikke påberåbe sig nogen sympati for “uheldig opførsel”.

Pas på de store bøder i Rom, Italien

Pas på de høje bøder

Bøder i offentlige transportmidler uden gyldig billet
Vi kender det godt herhjemmefra; det koster bøder at snyde i toget, men når vi taler bøder i Rom, bliver det MEGA dyrt at blive taget uden gyldig billet, og du kan glemme alt om dårlige undskyldninger, “jamen jeg er turist og vidste ikke”. Det er cash betaling og til beløb du sent vil glemme, faktisk kan det let blive flere tusinde kroner!

Kopivarer
Der vanker ligeledes seriøse bøder, både til sælger OG til køber, hvis man handler desiderede kopivarer i Italien. Med kopivarer menes f.eks. tasker, tøj, sko eller briller som ligner originalerne voldsomt meget OG hvor selve logoet ligeledes er en kopi af det originale.

Kæmpebøde på 75.000 Dkr
Det ligestilles med hæleri at købe kopivarer og bliver du taget i at købe eller gå med en kopivare, kan der falde enorme bøder af. For nogle år siden fik en dansk turist en bøde på 10.000 euro for at købe et par kopi-solbriller på gaden, så det skal tages alvorligt.

En balancegang – Tænk dig om
Man må således godt købe en taske, der ligner Louis Vuittons tasker, men hvor logoet IKKE er identisk med den ægte varer, og uden at navnet Louis Vuitton står på tasken. Gør der det, foretager man sig altså noget ulovligt og det er ikke småpenge vi taler om i bøder: Der har været krav på bøder på op til DKR 75.000 for uheldige turister, der har handlet, mens politiet har kigget på.

De mange markedspladser – Ikke alt er u-lovligt
Der er mange markedspladser rundt i Rom, og nogle af dem handler f.eks. med genbrugstøj, (lovligt), mens andre handler med nyt (og mega billigt) tøj, men som ikke er desiderede kopier og derfor heller ikke er ulovlige. Du skal som sagt blot selv holde øje med om der findes et ulovligt logo på varen.

“Uopdragene turister” kan risikere store bøder
Dette gælder ikke kun i Rom, men også i mange andre kendte turistbyer i Italien. Der er flere grunde til at man nu skruer bissen på, over for turisterne som ikke indordner sig efter Italienske normer for god opførsel ved mindesteder og lignende.

Først og fremmest skyldes det nok, at vi turister ikke altid har den samme opfattelse af “god opførsel”, som en Italiener. De fleste af os Danskere, mener nok ikke at det er forkert at sætte sig på kanten af et kendt springvand, for at nyde pausen mens man spiser en is eller en pizaslice? Men rent faktisk, er dette IKKE i orden og du kan derfor få en stor bøde for denne “opførsel”. Det samme gælder ved kirkerne o.s.v., så tænk dig rigtig godt om!

En anden grund til disse nye tiltag, er nok også, at de Italienske storbyer efterhånden er ret “belastet” af de mange turister. For eksempel har Rom ca. 3,5 millioner indbyggere, men et besøgstal på godt og vel 25 millioner årligt.

I denne uge kom der en bekendtgørelse fra Roms overborgmester, Virginia Raggi. Man kan nu få en bøde på op imod €240 for at sidde på eksempelvis Trevifontænens kant og spise en is.

Det er ligeledes strengt forbudt at stikke tæerne ned i springvandene eller strinte vand efter vennerne. Endnu en ting: Man må heller ikke lade sin hund drikke af fontænerne eller fylde sine plasticflasker med vand. Brug istedet en af de mange vandhaner rundt i byen. De er der til samme formål.

Husk “tækkelig” påklædning
Du skal generelt tænke dig om vedr. påklædning, specielt hvis du er kvinde. Man skal være ‘tækkeligt’ klædt, og kvinderne må ikke vise bare ben og skuldre i Italienske kirker. Vi anbefaler derfor at I selv medbringer et tyndt tørklæde til at svinge over skulderen inden I går ind. Man kan imidlertid også købe disse tørklæder i små boder, men det bliver de nok ikke ligefrem billigere af.

Kvitteringer & kontrol
I Italien er der lov for, at du skal have en kvittering (eller bon) for det, du køber. En sjælden gang hænder det, at man bliver passet op af “skatte-politiet” når man forlader en forretning eller restaurant.

Det er ikke kunden, man er ude efter, men har kunden ikke en kvittering eller bon for det købte, bliver forretnings indehaveren sikkert snuppet for skatte unddragelse. Hvis du ikke får en kvittering, når du betaler, kan du være ret sikker på, at det drejer sig om skattesnyd.

Flere gode tips til rejsen

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x