Alternative attraktioner i Berlin

Alternative attraktioner i Berlin

Attraktionerne som andre ikke skriver om

Der er masser af smukke, dejlige og spændende attraktioner og seværdigheder i Berlin, nogle er naturligvis mere kendte end andre. Brandenburger Tor er f.eks. det mest kendte varemærke for byen og findes på den smukke Pariser Platz. Husk at kigge op, og helst på afstand, for deroppe på toppen af triumfbuen, ser du den imponerende Quadriga statue. Fra Brandenburger Tor kan du nyde spaserturen ned ad den berømte og meget smukke boulevard: Unter den Linden.

Bus #100 er også en slags sightseeingbus
Der er virkelig mange seværdigheder i Berlin og du anbefales derfor at sætte en forlænget weekend af til besøget. Et godt sted at starte, kan være en tur med bus nummer 100 som bl.a. kører forbi de vigtigste seværdigheder, som f.eks. Rigsdagsbygningen og det fantastiske Schloss Bellevue. Så er du igang ;- )

Men der skal ikke mange muse-klik til at finde rejsebeskrivelser om alle de kendte steder i Berlin, så på denne side har vi istedet valgt at vise dig alle de alternative attraktioner i Berlin.

Brandenburg Tor

Brandenburg Tor – Varetegnet for Berlin

Elevator Berlin Ludwig Erhard Haus Arkitektur

1. Elevator Berlin Ludwig Erhard Haus Arkitektur

Et meget anderledes og gennemført teknologisk byggeri, som får ens tanker til at flyve “tilbage til fremtiden”, eller et eller andet robot-byggeprojekt fra fremtiden. Sørg for at besøge atriet, hvor du kan se de ikoniske futuristiske åbne elevatorer i aktion. Det er en spændende bygning, specielt hvis man er lidt af en “teknologisk nørd”.

Adresse: Fasanenstraße 85, 10623 Berlin, Tyskland

2. Stasi fængslet

Af de mange attraktioner i Berlin, er Stasi fænglset en af de mest oversete og samtidig mest spændende. Det officielle navn er Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen og er et museum som er indrettet i de bygninger som fra 1951 til 1989 husede den daværende østtyske efterretningstjeneste Stasis varetægtsfængsel i Hohenschönhausen.

Museet blev indviet i 1994 og har som formål at vise metoderne og konsekvenserne af den politiske straf og undertrykkelse, som foregik i det SED-styrede DDR. Det var primært politiske fanger, der blev fængslet i Hohenschönhausen, hvor de blev psykisk og fysisk tortureret.

Bygningen blev fra 1930’erne anvendt som storkøkken, og under den sovjetiske besættelse fra 1945, indrettede NKVD en koncentrationslejr i bygningen, der kom til at huse mere end 20.000 politiske fanger og andre, som var uønsket af kommunisterne.

Stasi fængslet, Berlin

Stasi fængslet – Genslerstraße, Berlin

I oktober 1946 blev kz-lejren omdannet til det centrale varetægts fængsel for NKVD i Tyskland. Fangerne blev tortureret på forskellig vis. Stasi overtog fængslet i 1951, og det blev efterhånden udvidet. Kapaciteten var normalt ca. 200 fanger. Stasi droppede med tiden den fysiske tortur, til fordel for psykisk tortur. Dette kunne være metoder som f.eks. isolation og søvnberøvelse. Fangerne var primært såkaldte ‘republikflygtninge’ – mennesker som forsøgte at flygte til det demokratiske vesten og/eller var i opposition til SED. Fængslet blev lukket efter kommunistregimets fald i 1989 og bygningerne fik fredningsstatus i 1992. Bygningerne er bevaret i original stand og museets rundvisere er bl.a. tidligere fanger.

OBS: Stasi-fængslet kan kun besøges som led i en rundvisning.

Tyske ture
(op til 6 personer) uden forudgående registrering.
Mandag til fredag: kl. 11.00, 13.00 og 15.00
Lørdag, søndag, helligdage: starter hver time mellem kl. 10.00 og 16.00

Engelsk ture
(op til 6 personer) uden forudgående registrering
Dagligt kl. 11.30 og 14.30

Adressen: Genslerstraße 66, 13055 Berlin, Tyskland
Hjemmesiden: stiftung-hsh.de

Stasi fængslet - Berlin

Gedenkstätte Lindenstraße

Gedenkstätte Lindenstraße

3. Gedenkstätte Lindenstraße

Vi har fundet endnu et Stasi fængsel i Berlin, men endnu mere anonymt – Midt i Potsdam, i et lidt anonymt hus fra 1700 tallet i Lindenstrasse 54, gemmer sig et dystert fængsel. Et klassisk fængsel med flere etager af celler. Små rum med gughuller. Både nazisterne, russerne og STASI har brugt fængslet til politiske fanger.

Nazisterne brugte det til udøvelse af deres terror-regime og holdt politiske modstandere og folk af uønsket race fanget her. Ja sågar folk med epilepsi er blevet holdt fanget i dette fængsel.

I 1945 og frem til 1952 var det Russerne som benyttede fængslet. Russerne holdt tusinder af fanger her og de stakkels mennesker blev idømt hårde domme, som f.eks. 25 år i sibirien for ganske små “forseelser”. En del blev dømt til døden og ikke nødvendigvis for nazi-forbrydelser. En vittighed om Joseph Stalin kunne være nok.

I 1952 overtog STASI fængslet og indtil 1989 fængslede man personer som f.eks. havde forsøgt udrejse, eller for “spionage”, “Hetz” eller anden “ulovlig grænseoverskriden”. Det var politiske fanger.

4. Berliner Unterwelten

Under Berlins overflade finder man både kirkegårde, skjulte beskyttelsesrum, kloaker, u-bahn, glemte motorveje og en fly fabrik. Foreningen “Berlin Underworlds Association” finder og dokumentere de skjulte installationer. Nogen af dem kan besøges af offentligheden.

DEN FØRSTE TUR
Turen gennem en bunker fra Anden Verdenskrig.
Mange mennesker går lige forbi den grønne dør på Banegården Gesundbrunnen og ved ikke hvad der gemme sig inde på den anden side. Det må ha’ været uendeligt trist, at være tvunget til at søge beskyttelse i bunkeranlæggets trange rum og kun have bombernes hylen som lydbillede.

I Berliner Unterwelten museet koncentrere man sig om bombekrig og man præsenteres for krigsskrot og andre efterladenskaber fra anden verdenskrig. Unterwelt-museet viser billeder og udstillingsstykker, der drejer sig om Berliner rørpost, bryggerikældre og kloaksystemet.

Offentlige ture (på dansk): hele året: Lørdag og søndag kl. 12.30
Ekstra ture: fra d. 1. juni til d. 31. oktober: Mandag kl. 12.30
Varighed ca. 90 minutter – Entre 11 Euro (tjek deres webside for opdaterede informationer).

Berliner Unterwelten

DEN ANDEN TUR
U-Bahn, bunker og den kolde krig.
På denne rundvisning vises sporene fra den kolde krig i undergrunden og som forberedelse til en kommende atomkrig, reaktiverede man i den vestlige del af Berlin, beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig, til beskyttelse af civilbefolkningen.

I løbet af rundvisningen besøger du først et beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig som blev istandsat i starten af 1980‘erne, og ser forskellige udstillingsstykker og fotografier, der omhandler den kolde krig og det civile forsvar. Derefter kører man med U-bahn’en ét stop til stationen Pankstraße, hvor man får et indtryk af hvordan en veludrustet atombunker ville have fungeret i tilfælde af atomkrig. Du vil få en fornemmelse af hvordan det ville ha’ været, at være under jorden og tredje verdenskrig var brudt ud.

Offentlige ture (på dansk): fra d. 1. april til d. 31. Oktober: Lørdag og søndag kl. 10.30, Varighed ca. 90 minutter, Entre 11 Euro.

Hjemmeside: http://www.berliner-unterwelten.de/da.html
Billetsalg/Vigtige informationer: I pavillonen ved siden af U-Bahnhof Gesundbrunnens sydlige indgang (foran Kaufland) Brunnenstraße 105, 13355 Berlin.

Bestilling af billetter eller forsalg er ikke muligt. Man kan kun betale med kontanter.
Rundvisninger er ikke egnet for børn under 7 år, der desværre er forment adgang.

Download deres officielle guide som PDF-dokument – Klik her.

Berliner Unterwelten

AquaDome Berlin

AquaDome aquarium i SAS Radisson Hotel

5. AquaDome

Den største cylindriske tank i verden, og indeholder mere end 1 million liter vand, koralrev og hundredvis af fantastiske fisk. Akvariet findes i Hotel Radisson Blue.

AquaDome Fakta:
– 25 meter høj
– Vejer over 2.000 tons
– 12 meter bred
– Over 1 million liter vand
– Over 1.500 fisk – ca. 97 forskellige arter
https://www.visitsealife.com/de/en/berlin/

6. Viktoriapark i Kreuzberg

Lad os slutte denne gennemgang af spændende attraktioner i Berlin, af med lidt nydelse og hygge. Viktoriapark i Kreuzberg er en dejlig park med et “bjerg” og vandfald, perfekt til en slapper fra den pulserende storby. “Bjerget” er 66 meter høj, og på toppen finder du et monument til minde om krigene i 1813-15. I toppen af monumentet findes et jernkors som angiveligt har givet bjerget og bydelen Kreuzberg (korsbjerget) sit navn.

Vandfaldet er 24 meter højt og giver en skøn og hyggelig stemning. I parken ligger også Golgatha Biergarten. En stor biergarten som byder på øl og drinks og som om aftenen, byder op til dans, nogle aftener med livemusik.

Viktoriapark i Kreuzberg.

Viktoriapark & Aquadom Berlin

Andre spændende rejseblogs

DEL GERNE, TAK

0 0 vote
Article Rating
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x